VIDEO: Balkánská trasa žije. U hranic Chorvatska natočili zástup migrantů

  • 94
Bosenská policie v pondělí nakrátko uzavřela hraniční přechod se sousedním Chorvatskem, aby zastavila skupina migrantů, kteří se chtěli pěšky dostat do této země Evropské unie. Běženců bylo zhruba sto. Na druhou stranu hranice poslalo své policisty i Chorvatsko.

Představitel Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na Západním Balkánu Peter van Der Auweraert zveřejnil na twitteru videozáznam ukazující stovky migrantů, většinou mužů s batohem a několik dětí, jak jdou lesem směrem k hraničnímu přechodu Maljevac. Situaci označil za „velmi znepokojivý vývoj, jenž by mohl vyvolat reakci, která není v ničím zájmu“.

Bosna je podle van Der Auweraerta už teď pod tlakem kvůli přílivu běženců a jakýkoli podobný incident může situaci ještě zhoršit. V rozhovoru s agenturou AP řekl, že místní obyvatelé by pak mohli začít na běžence nahlížet jako na „potížisty“ a nikoli na lidi, kteří potřebují pomoc.

Hraniční přechod byl později znovu otevřen a policie vyjednávala s migranty, aby z oblasti odešli, uvedla hraniční policie ve svém prohlášení. Proč se incident objevil právě nyní, není jasné. Jak nicméně podotkla agentura Reuters, v teplém letním počasí se vždy běženci mnohem více pokoušejí dostat z balkánských zemí, kde uvázli, dále do Evropy.

V roce 2015 přišlo do Evropy ze severní Afriky a Blízkého východu více než milion migrantů, kteří utekli zejména před chudobou a válkou v rodné zemi. Jen malé množství z nich se ale dostalo do Bosny.

V letošním roce do Bosny dorazilo přes 5600 běženců pocházejících z Asie, severní Afriky a Blízkého východu. Přišli přes Srbsko a někteří využili i novou trasu pašeráků lidí - z Řecka přes Albánii a Černou Horu. Odtud pak do Bosny, Chorvatska a dál do západní Evropy. Asi 30 procent z nich zůstalo v Bosně, většina je nyní v azylových centrech, uvádějí úřady. V loňském roce přitom do Bosny dorazilo jen 754 migrantů.

Maljevac, Chorvatsko

Maljevac, Chorvatsko

Frontex: Migrantů přichází méně

Agentura Frontex v pondělí uvedla, že za květen zaznamenala 12 100 neoprávněných přechodů vnější hranice EU, což je o 56 procent méně než loni v květnu. Za prvních pět měsíců letošního roku bylo celkově neoprávněných přechodů vnější hranice EU zhruba 43 200, což je o 46 procent méně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Podle Frontexu je hlavním důvodem nižší migrační tlak v centrálním Středomoří. Tam počty migrantů klesly na květnových přibližně 4100 lidí. To je o 82 procent méně ve srovnání s loňským květnem. Celkově od začátku roku do konce května dorazilo po této trase asi 13 450 lidí, o 77 procent méně proti roku předchozímu. Nejčastějšími dvěma skupinami jsou letos Tunisané a Eritrejci, kteří dohromady představují 37 procent zachycených migrantů.

Ve východní části Středozemního moře snižuje počty příchozích zatím stále platící dohoda mezi unií a Tureckem. Podle Frontexu tam byl v květnu zaznamenán příchod 4400 lidí, což je o 40 procent méně než letos v dubnu. Výrazně - o 90 procent - však vzrostl celkový počet příchozích za prvních pět měsíců letošního roku, a to na 19.800. Migranti tentokrát ovšem volí pozemní cestu z Turecka, hlavními skupinami jsou Syřané a Iráčané.

V důsledku pak Frontex zaznamenal vznik nových tras na Západním Balkáně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video