Taška, kterou našel Blaine Gibson na madagaskarské pláži.

Taška, kterou našel Blaine Gibson na madagaskarské pláži. | foto: Blaine Gibson

Moře u Madagaskaru vyplavilo zavazadla. Jsou ze ztraceného letu MH370?

  • 26
Američan, který na vlastní pěst pátrá po stopách zmizelého malajsijského boeingu, hlásí další objev. Zveřejnil snímky zavazadel, která sesbíral u Madagaskaru. Nedaleko ležely také úlomky, které mohly pocházet z letadla. Autor nových snímků se do médií dostal už v únoru, kdy našel trosky v Mosambiku.

Snímky dámských kabelek, dětské tašky s motivem populární postavičky z herní série Angry Birds, muslimské modlitební čapky a prázdných pouzder na elektroniku zveřejnil washingtonský právník Blaine Gibson. Předměty našel na malém ostrůvku Nosy Boraha u břehů Madagaskaru.

„Možná jen spadly z nějaké lodě. Ležely však na stejném 18kilometrovém úseku pláže, kde jsem možná našel i trosky letadla. Takže je třeba důkladně je prověřit,“ řekl Gibson reportérovi BBC.

Na pláži podle něj ležely dva úlomky, které by mohly pocházet ze zříceného boeingu společnosti Malaysia Airlines.

Místo nálezu odpovídá výpočtům australských oceánografů. Několik měsíců po zmizení letu MH370 s pomocí mořských proudů odhadli, že by trosky mohly časem doputovat právě na Madagaskar a k jihoafrickým břehům. Ostrov přitom leží více než 6 tisíc kilometrů od místa, kde se malajsijský stroj 8. března 2014 naposledy ohlásil dispečerům letového provozu. I s 239 lidmi na palubě pak zmizel z radarů.

Trosky malajsijského letadla vyplavilo moře v Jižní Africe, Mosambiku, na ostrově Réunion a patrně také na Madagaskaru. Tam našel Blaine Gibson i zavazadla. Šedá ikona značí místo, kde se let MH370 8. března 2014 naposledy ohlásil řízení letového provozu.

Trosky malajsijského letadla vyplavilo moře v Jižní Africe, Mosambiku, na ostrově Réunion a patrně také na Madagaskaru. Tam našel Blaine Gibson i zavazadla. Šedá ikona značí místo, kde se let MH370 8. března 2014 naposledy ohlásil řízení letového provozu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Boeing 777 se tehdy výrazně odchýlil od plánované trasy z Kuala Lumpuru do Pekingu a zamířil nad Indický oceán. Australští vyšetřovatelé na základě satelitních dat předpokládají, že se zřítil zhruba 1 800 kilometrů jihozápadně od Austrálie. Pro pátrání vytyčili oblast 120 tisíc kilometrů čtverečních, sonary ani dálkově ovládané ponorky však stroj v hlubinách oceánu dodnes nenašly.

Blaine Gibson není součástí vyšetřovacího týmu, trosky hledá na březích oceánu ve svém volném čase a na vlastní náklady. K pátrání jej prý inspirovala účast na pietní akci k prvnímu výročí tragédie. Od té doby procestoval Maledivy, Mauricius či Barmu.

Úspěch se v únoru dostavil u břehů afrického Mosambiku, kde Gibson našel kovový úlomek s nápisem „NO STEP“. Australští odborníci i technici společnosti Boeing se shodli, že patřil k letu MH370 (psali jsme zde).

24.března 2016 v 07:37, příspěvek archivován: 20.června 2016 v 11:30

Two pieces of plane debris "almost certainly" from missing Malaysia Airlines Flight MH370 https://t.co/Q9FADXF5IM pic.twitter.com/CSvqIrYTWs


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video