Americký ministr zahraničí Antony Blinken na setkání s kazašským prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem v Astaně (28. února 2023) | foto: Reuters

Prigožinova vzpoura přímo zpochybnila Putinovu autoritu, prohlásil Blinken

  • 36
Víkendová vzpoura ruského oligarchy Jevgenije Prigožina a jeho žoldnéřů byla přímým zpochybněním autority ruského prezidenta Vladimira Putina a odhaluje trhliny ve vedení Ruska, řekl podle agentury AFP ve vysílání televize CBS americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Ve vystoupeních na dalších stanicích pak vyjádřil názor, že konečné rozuzlení kauzy ještě nepřišlo a že incident Putina přinejmenším rozptyluje v době ukrajinské protiofenzívy.

„Přímo to napadlo Putinovu autoritu. Tudíž to nastoluje skutečné otázky a odhaluje skutečné trhliny,“ řekl Blinken ve vysílání televize CBS. V rozhovoru s televizí CNN následně dodal, že „je příliš brzy na to říct, kam to povede“.

USA zjistily, jaký je Prigožinův plán, s předstihem. A věděl o něm i Putin

Blinkenova série rozhovorů přinesla první podrobnější vyjádření Washingtonu k překotnému vývoji z uplynulých dvou dní, kdy Prigožin vystupňoval svou dlouhodobou kritiku ruského ministerstva obrany v ozbrojené povstání.

Neznámý počet žoldnéřů z jeho Wagnerovy skupiny po obsazení vojenského velitelství v Rostově na Donu mířil k Moskvě, ještě tentýž den ale Prigožin vzpouru odvolal po dohodě s Kremlem, kterou zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Putin přitom předtím akci označil za zradu a slíbil tvrdé potrestání účastníků.

„Nemyslím si, že jsme viděli poslední dějství,“ řekl v neděli televizi ABC americký ministr zahraničí. Co se stane s bojovníky Prigožinovy soukromé armády, podle něj nelze v tuto chvíli říci. Konflikt mezi wagnerovci a Moskvou přitom označil za „interní záležitost“ Ruska.

Biden se nevyjádřil

Americký prezident Joe Biden se v sobotu k vývoji nevyjádřil, zatímco Blinken pouze uvedl, že je v blízkém kontaktu se spojenci.

Americký tisk v noci na neděli přišel s informací, že americké tajné služby o Prigožinově záměru přejít od kritiky k ozbrojené akci věděly s předstihem a informovaly o něm nejvyšší politické vedení USA. Finálním impulsem bylo podle těchto zdrojů nařízení ruského ministerstva obrany z 10. června, podle kterého se musí všichni dobrovolní bojovníci podpisem smlouvy podřídit velení pravidelné ruské armády.

To aby jako nestranily Putinovi. USA odloží sankce proti wagnerovcům

Blinken nechtěl spekulovat o tom, zda se budou wagnerovci dále podílet na ruské agresi proti Ukrajině nebo jak víkendový vývoj ovlivní snahy Ukrajinců dobýt zpět okupované části své země. V rozhovoru s NBC News uvedl, že protiofenzíva je běh na dlouhou trať a že ukrajinská armáda čelí velmi silným obranným liniím Rusů.

„Ale skutečnost, že tohle (povstání) je přinejmenším dodatečným rozptýlením Putina... podle mě hraje Ukrajině do karet,“ řekl šéf americké diplomacie.

Informace amerických tajných služeb o Prigožinových plánech odmítl komentovat, stejně jako to, zda Američané o víkendu komunikovali s Rusy o stavu jejich jaderného arzenálu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video