Americký prezident Joe Biden přivítal italskou premiérku Giorgii Meloniovou v...

Americký prezident Joe Biden přivítal italskou premiérku Giorgii Meloniovou v Oválné pracovně Bílého domu. (27. července 2023) | foto: ČTK

Stojíme při Ukrajině, shodli se Biden s Meloniovou. V pomoci budou pokračovat

  • 54
Spojené státy a Itálie budou pokračovat v politické, vojenské, finanční a humanitární pomoci Ukrajině tak dlouho, jak jen bude potřeba. Při jednání v Bílém domě se na tom shodli americký prezident Joe Biden a italská premiérka Giorgia Meloniová, která přijela do Washingtonu na svou první oficiální návštěvu.

Biden i Meloniová stojí na straně Ukrajiny, která se brání nezákonné agresi Ruska, píše se v prohlášení, podle něhož je cílem pomoci obou států dosáhnout spravedlivého a trvalého míru, který bude plně respektovat (...) svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny.

Prezident a premiérka také vyzvali k obnovení černomořských obilných dohod, které umožnily Ukrajině vyvážet zemědělské produkty z černomořských přístavů, a na kterých Rusko tento měsíc pozastavilo svou účast. Za tento krok Moskvu odsoudili, stejně jako za nedávné ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu pro skladování a přepravu potravin.

Předmětem jednání Bidena a Meloniové byla nejenom situace na Ukrajině, která se ruské invazi brání už více než 17 měsíců, ale i hospodářské otázky, vesmírná spolupráce, záležitosti ohledně nových technologií, krize v Tunisku, stabilita na západním Balkáně či rostoucí vliv Číny. Ohledně Pekingu se oba lídři zavázali nadále blízce spolupracovat.

S tím, jak se Evropa i Spojené státy v letních měsících potýkají s extrémním počasím, oba lídři hovořili i o klimatické změně, kterou označili za existenční hrozbu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video