Dráha letu cessny, která ve čtvrtek tři hodiny kroužila nad Floridou s

Dráha letu cessny, která ve čtvrtek tři hodiny kroužila nad Floridou s bezvládným pilotem. | foto: AP

Cessna s pilotem v bezvědomí kroužila tři hodiny nad Floridou

  • 47
V Mexickém zálivu kuriozně přistálo malé soukromé letadlo poté, co tři hodiny nikým neřízeno kroužilo ve výšce několika kilometrů. Pilot letadla neodpovídal na výzvy dvou amerických vojenských stíhaček, které ho po celou dobu sledovaly. Letadlo nakonec dosedlo na hladinu moře a po chvíli se potopilo.

Americká armáda vyslala k cessně typu 421C dvě stíhačky F-15 poté, co pilot přestal komunikovat. Letadlo asi tři hodiny kroužilo zhruba ve výšce šesti kilometrů. Piloti stíhaček uvedli, že okna cessny jsou pokrytá námrazou.

Stíhačky sledovaly letadlo, dokud neskončilo v moři. Nakonec dosedlo asi 200 kilometrů západně od Tampy na Floridě. Pobřežní hlídka vyslala na místo havárie loď, uvedl představitel záchranářů Steve Lehmann.

Letoun, který zřejmě nikdo nepilotoval, dosedl na hladinu poměrně hladce a bezprostředně po nehodě dokonce plul. Později se ale potopil.

Přátelé identifikovali pilota jako Petera Hertzaka, gynekologa a plastického chirurga z Los Angeles, informovala AP. Zemřel zřejmě na nedostatek kyslíku.

Cessna odstartovala ve Slidellu ve státě Louisiana a směřovala do Sarasoty na Floridě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video