Tisíce křesťanských poutníků  dorazily do Betléma. Vánoční oslavy vyvrcholí...

Tisíce křesťanských poutníků dorazily do Betléma. Vánoční oslavy vyvrcholí půlnoční mší v betlémské bazilice Narození Páně. (24. prosince 2019) | foto: Reuters

Tisíce poutníků dorazily do Betléma, oslaví tam narození Ježíše Krista

  • 17
Tisíce křesťanských poutníků dorazily do palestinského Betléma na Západním břehu Jordánu, který je podle bible místem narození Ježíše Krista. Vánoční oslavy vyvrcholí půlnoční mší v betlémské bazilice Narození Páně. Izraelské úřady nakonec umožnily některým křesťanům z Pásma Gazy navštívit Jeruzalém a Betlém.

Desítky Palestinců i turistů zaplnily náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně. Ta byla postavena v místě, kde podle tradice Marie porodila malého Ježíška. Oslavy zahájil průvod skautů za zvuků píšťal, bubnů a dud. Jde o pozůstatek po Británii, která Palestinu do roku 1948 spravovala.

Do Betléma již dorazil i arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu, který bude sloužit půlnoční mši. 

Na palestinské území se dostal z Jeruzaléma přes kontrolní stanoviště izraelské armády. V Betlémě ho přivítali významní zástupci tamní křesťanské komunity.

Betlém je závislý na příjmech z cestovního ruchu a místní doufají, že letošní svátky by pro ně mohly být nejlepší za posledních 20 let, uvedla nedávno agentura Reuters. 

Podle palestinských úřadů bude o Vánocích v Betlémě přespávat nejméně patnáct tisíc poutníků. „Všechny hotely ve městě jsou dneska plné,“ uvedla palestinská ministryně turismu a památek Rula Maajahová.

Křesťané z Pásma Gazy nakonec mohou do Betléma

Izraelské úřady zatím vydaly povolení méně než polovině křesťanů žijících v Pásmu Gazy, kteří chtějí o vánočních svátcích navštívit Jeruzalém a Betlém. Informovali o tom v úterý palestinští představitelé.

„Dávají povolení starším lidem, nikoli mladým,“ citovala agentura Reuters 62letou křesťanku, která do Betléma mířila spolu s manželem. „Můj syn, dcera i snacha povolení nedostali. Jsou doma naštvaní,“ dodala.

Do Betléma se vrátila prosperita, místní jsou však nadále ostražití

V dvoumilionovém palestinském Pásmu Gazy žije zhruba tisíc vyznavačů křesťanství. 

Území je pod izraelskou blokádou a mluvčí izraelského úřadu, který zajišťuje vojenskou spolupráci s Palestinci, nejprve oznámil, že křesťané z Pásma Gazy budou moci přes Izrael vycestovat do ciziny, ale povolení k návštěvě Západního břehu Jordánu ani Jeruzaléma nedostanou.

Představitelé křesťanské komunity v Jeruzalémě zákaz tehdy odsoudili a vyzvali izraelské úřady, aby rozhodnutí přehodnotily.

O víkendu nakonec izraelský úřad COGAT, který koordinuje izraelské aktivity na palestinských územích, na Twitteru oznámil, že v době vánočních svátků cesty na Západní břeh Jordánu a do Jeruzaléma křesťanům z Gazy umožní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video