Novoroční oslavy se v některých částech Berlína změnily v potyčky výtržníků s...

Novoroční oslavy se v některých částech Berlína změnily v potyčky výtržníků s policií. (1. ledna 2023) | foto: Profimedia.cz

Největší policejní akce za desetiletí. Berlín očekává silvestrovské nepokoje

  • 116
Německá policie chystá v Berlíně na Silvestra neobvykle velkou operaci. Bezpečnostní složky se obávají možných násilností v důsledku současného napětí na Blízkém východě. Jako důvod zvýšených opatření uvádí i zkušenost z minulého roku, kdy policisté, hasiči či záchranáři se stali terčem útoků v berlínských ulicích během oslav konce roku.

„Je to největší policejní akce na Silvestra za poslední desetiletí,“ citují německá média šéfku berlínské policie Barbaru Slowikovou. „Je to způsobeno především konfliktem na Blízkém východě, který činí nasazení policie výrazně náročnějším a složitějším.“

Podle ní se dá čekat, že napětí vzbuzující vojenská akce Izraele proti palestinskému teroristickému hnutí v Pásmu Gazy se pravděpodobně projeví v Berlíně během silvestrovské noci. „Předpokládáme, že tyto emoce budou prožívány na ulicích.“

Bezpečnostní orgány též reagují na loňské události, kdy se policisté, ale i hasiči a zdravotníci při oslavách konce roku stali terčem útokům. Oslavující na ně házeli petardy, zranili osmnáct policistů.

„Výrazně zvyšujeme ochranu hasičů a dalších záchranářů. A taktéž budeme silně přítomni v odpovídajících částech města,“ potvrdila šéfka berlínské policie, že bere dění z minulého roku vážně.

Slowiková oznámila, že Silvestra bude ve službě 2000 až 2500 policistů z Berlína, Saska, Saska-Anhaltska a spolkové policie. Současné se zvýší počet hlídkových vozů z obvyklých 150 na 220. Stanice městské dopravní linky S-Bahn a berlínské železnice bude hlídat 500 spolkových policistů.

Německá rozvědka se obává teroru islamistů v zemi, má informace o plánech útoků

Němce překvapily násilné demonstrace na podporu Palestinců v hlavním i dalších městech. Při jedněch demonstranti zapalovali auta a napadali policisty. Terčem útočníků se staly i synagogy a židovské památky.

V reakci se německá vláda rozhodla zakázat jakékoli aktivity palestinského islamistického hnutí Hamás, kterou Berlín považuje za teroristickou organizaci, a také propalestinskou síť Samidún. Taktéž posílila ochranu židovských objektů a organizací.

Kvůli obavám z možných silvestrovských násilností přijala zvýšená bezpečnostní opatření i police Kolína nad Rýnem. Bezpečnostní orgány mají podle agentury DPA informace o možném plánu islamistické skupiny na útok na tamní katedrálu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video