Kanada podpořila sankce EU proti prezidentu Lukašenkovi.

Kanada podpořila sankce EU proti prezidentu Lukašenkovi. | foto: Reuters

Běloruští politici nesměli přistát v Kanadě

  • 22
Kanada nepovolila mezipřistání letadlu s běloruskými činiteli na palubě. Stroj dostal jen povolení k přeletu. Podle zdrojů běloruské opozice byl na palubě letounu premiér Sergej Sidorski, který letěl na oficiální návštěvu na Kubu.

Kanadské ministerstvo zahraničí neuvedlo, o které činitele se konkrétně jednalo. Na palubě však podle něj byli dva představitelé, které Evropská unie zařadila na seznam lidí bez práva vstoupit na území členských zemí Unie.

Toto opatření vyhlásila Unie jako sankci za zmanipulované prezidentské volby, v nichž se v březnu hlavou běloruského státu stal potřetí Alexandr Lukašenko. EU zakázala vydávat vstupní víza na své území 31 běloruskými činitelům. Mezi nimi je na prvním místě právě Lukašenko. - více zde

Zmíněnými dvěma politiky na palubě letadla jsou podle opozice člen prezidentské správy Oleg Prolekovskij a ředitel státní televize Aljaksandr Zimouski.

"Nedávný vývoj v Bělorusku vyvolal vážné obavy mezinárodního společenství ohledně přístupu nynějšího režimu v Minsku k demokratizaci a lidským právům. Kvůli tomuto znepokojení nejsme připraveni povolit vysokým běloruským činitelům vstup na kanadské území," řekla mluvčí kanadského ministerstva Pamela Greenwellová.

Dodala, že podle mezinárodní zákonů není Kanada povinna povolit cizím letounům přelet nad svým územím nebo mezipřistání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video