Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za rok nebo dva. Lukašenko připustil odchod a nové volby po změně ústavy

  14:37aktualizováno  19:29
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondělí připustil konání nových prezidentských voleb, ale až bude schválena nová ústava. Řekl také, že za rok či dva odejde z funkce. Ještě ráno přitom tvrdil, že k dalším volbám dojde jen přes jeho mrtvolu. Běloruská média také uvedla, že k běloruským hranicím míří desítky neoznačených vozů. Jde o stejné stroje, které používá ruská Národní garda.

„Samozřejmě že jednou odejdu. Za rok nebo dva. Ale nemůžeme ústavu předat nějaké nule, protože to by byla katastrofa. Toho se nejvíc bojím,“ řekl běloruský prezident podle agentury TASS.

Informaci o tom, že Lukašenko nakonec otočil a přislíbil nové volby, přinesla agentura RIA Novosti. „Bude to tak, chlapi. Musíme přijmout novou ústavu (...) a tu byste měli schválit v referendu, protože i předchozí ústavu jsme přijali v referendu,“ uvedl.

„A po nové ústavě lze - pokud si to budete přát - uspořádat volby - parlamentní, prezidentské i místní,“ řekl prezident při návštěvě v minské továrně MZKT, kterou vysílala v přímém přenosu státní televize.

Ještě v pondělí ráno Lukašenko tvrdil, že se v zemi nové hlasování konat nebude. Prohlásil, že ho k tomu nepřimějí ani výzvy opozice, ani protesty proti falšování voleb a oficiálním výsledkům.

„Nikdy byste neměli předpokládat, že udělám něco pod tlakem,“ prohlásil před hrstkou dělníků v jedné z minských továren. „Nové volby nebudou, dokud mě nezabijete,“ uvedl. Dodal nicméně, že na změnách ústavy už se pracuje.

Vyjádření prezidenta, který v zemi autoritářsky vládne už 26 let a podle  oficiálních výsledků letos opět volby vyhrál s 80procentní podporou, přišlo poté, co jeho opoziční protikandidátka Svjatlana Cichanouská z litevského exilu vzkázala, že je připravená převzít zodpovědnost a postavit se do čela národa.

Kdo bude stávkovat, přijde o práci

Většina zaměstnanců navštívené továrny vstoupila od osmé hodiny ráno do stávky. Setkání s Lukašenkem bylo podle běloruských zdrojů umožněno jen malé části dělníků. Stávkující požadují prezidentovu rezignaci, nové volby, propuštění politických vězňů a konec pronásledování účastníků mírových akcí. 

Na adresu stávkujících lidí Lukašenko prohlásil: „Kdo chce pracovat, může a měl by pracovat. Sto padesát nebo dvě stovky stávkujících nejsou problém.“

Zastřelili ho, říká rodina běloruského demonstranta. Video tomu napovídá

K továrně MZKT se však vydal průvod demonstrantů, jejichž počet se odhaduje na deset tisíc. Protestující s hesly vyzývajícími Lukašenka k rezignaci skandují: „Nejsme ovce, jsme lidé!“

Cestou se k nim připojili zaměstnanci dalších podniků včetně minské automobilky, kde se také rozhoduje o stávce. Předpokládá se, že se stávka v pondělí rozšíří do řady dalších sektorů včetně ropných rafinérií. Problémy má i státní televize, kde přestala vystupovat řada moderátorů a reportérů na protest proti tomu, že nemohou informovat o bezprecedentních protestech v zemi.

Ke generální stávce v pondělí vyzval štáb Cichanouské, uvedla agentura Interfax. „Vyzýváme všechny pracovní kolektivy, aby se přidaly se k časově neomezené stávce s požadavkem odstoupení Alexandra Lukašenka a aby vyslaly zástupce stávkových výborů do koordinační rady (pro předání moci),“ uvádí se v prohlášení štábu Cichanouské.

V prázdném studiu jen hrála hudba:

U hranic s Běloruskem operuje ruská Národní garda

Svědci podle blogu Conflict Intelligence Team (CIT) natočili v neděli kolonu čtyřiceti nákladních vozů na trase mezi Petrohradem a Pskovem asi 400 kilometrů od hranic s Běloruskem. Podle serveru Media zona může být ve vozech až šest set mužů. Oblečení jsou v černých uniformách bez označení.

Druhá kolona se skládá z vozů Kamaz a Ural a měla vyrazit z ruské metropole. Svědci ji natočili jižně od Smolenska asi 83 kilometrů od hranic s Běloruskem. Experti z CIT srovnali údaje o poloze při natáčení videí s pomocí Google Street View a dospěli k závěru, že jde o věrohodné záběry.

Podle CIT zatím není jasné, jestli některá z kolon hranice s Běloruskem překročila. Mluvčí ruského Západního vojenského okruhu pro list Fontanka uvedl, že nákladní auta na videích nepatří do jejich arzenálu. 

Ruský prezident Vladimir Putin už v neděli Lukašenkovi přislíbil vojenskou podporu.

Kolona neoznačených nákladních vozů ve Smolenské oblasti:

Rusko by invazí hodně riskovalo

„K ruské vojenské pomoci není důvod ani právní či jiný základ. Představovala by neospraveditelnou invazi, která by zničila poslední zbytky běloruské nezávislosti,“ řekl v pondělí litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius. 

„Rusko by tím hodně riskovalo, s ohledem na to, co se v Bělorusku děje i s ohledem na podporu lidí. Mělo by dospět k tomu, že invaze by byla neospravedlnitelná z právního, morálního či politického hlediska,“ dodal.

Lukašenko se o situaci, kdy proti podobě a oficiálním výsledkům prezidentských voleb nepřestávají v ulicích demonstrovat desetitisíce lidí, opakovaně o víkendu radil s Putinem, který mu přislíbil pomoc na základě smlouvy o vojenské spolupráci. 

Kolona neoznačených nákladních vozů nedaleko Petrohradu:

Bělorusko rovněž v pondělí plánuje zahájit čtyřdenní vojenské cvičení v oblasti kolem města Grodno poblíž hranic s Polskem a Litvou. Armáda má v rámci cvičení zkoušet způsoby posílení obrany západní hranice země.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v pondělí apeloval na běloruskou armádu, aby v současné krizi nezasahovala proti vlastnímu obyvatelstvu.„Vyzývám běloruskou armádu, aby se neprohřešila zásahem proti vlastnímu obyvatelstvu,“ citovala jej agentura Reuters. Steimeier vyjádřil respekt k odvaze demonstrantů a vyzval Lukašenka, aby s opozicí zahájil dialog. 

Lukašenko do antonu, volali demonstranti. V Minsku jich bylo 200 tisíc

„Spojené království nepřijímá výsledky voleb. Chceme nezávislé vyšetřování Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ohledně nedostatků, které volby učinily nečestné, jakož i následných otřesných represí,“ uvedl v pondělním prohlášení také šéf britské diplomacie Dominic Raab. 

Americký prezident Donald Trump v pondělí prohlásil, že v Bělorusku po prezidentských volbách zpochybňovaných opozicí panuje „hrozná situace“, kterou Spojené státy „bedlivě sledují“. Washington přitom už dříve vyzval Minsk k respektování občanských svobod protestujících lidí a dialogu s občanskou společností.

Na sankcích vůči strůjcům údajného volebního podvodu i brutálního zásahu bezpečnostních složek se již v pátek dohodli představitelé Evropské unie, konkrétní seznam sankcionovaných nyní v Bruselu vzniká. 

Běloruského demonstranta nejspíš zastřelila policie: 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...