Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bělehrad popřel vydání zajatých amerických vojáků

  15:31
- Bělehrad údajně nic neví o nabídce na vydání tří amerických vojáků zajatých minulou středu příslušníky jugoslávské armády u hranic s Makedonií. S odvoláním na prohlášení mluvčího Socialistické strany Srbska (SPS) vedené Slobodanem Miloševičem to oznámila agentura Reuters.
Kyprianu se dnes krátce před půl třetí odpoledne vydal na aténské letiště, odkud má letadlem C-130, které poskytla řecká vláda, odcestovat do Bělehradu, oznámila agentura AFP s odvoláním na dobře informovaný kyperský zdroj.

"Jugoslávie o tom nic neví," řekl Ivica Dačic na tiskové konferenci, kde byl požádán o nejnovější informace o misi úřadujícího kyperského prezidenta Spyrose Kypriana. Jejím cílem má být právě převzetí tří zajatých amerických vojáků. Dačic podle vlastních slov vždy pochyboval o hodnověrnosti zpráv z Kypru o bělehradské misi."Kyprianu je velmi vítán jako přítel Jugoslávie,"dodal.
Kyprianu zahájil svou bělehradskou humanitární misi ve středu na údajnou výzvu jugoslávského prezidenta Miloševiče, který podle kyperského prezidenta chtěl učinit gesto dobré vůle. Miloševič telefonicky požádal Kypriana, aby přijel do Bělehradu, a slíbil mu, že mu vydá tři americké vojáky, potvrdil ve středu rovněž mluvčí řecké vlády Dimitris Reppas.
Původně měl Kyprianu odletět do Bělehradu už ve středu, nakonec ale musel po varování před dalšími nálety NATO na Jugoslávii zůstat přes noc v Aténách.

Středeční nabídka Bělehradu - vydat zajaté americké vojáky Kypru
Jugoslávský prezident Slobodan Miloševič uvažuje o vydání tří zajatých amerických vojáků řeckokyperským úřadům. Pro státní rozhlas v Nikósii to ve středu prohlásil úřadující kyperský prezident Spyros Kyprianu.
Miloševič chce učinit gesto dobré vůle, citoval rozhlas Kypriana. Kyperské úřady by pak měly americké vojáky předat americkému velvyslanectví na Kypru, upřesnil.
Miloševič slíbil kyperskému prezidentovi, že mu předá tři americké vojenské zajatce, potvrdil také v Aténách mluvčí řecké vlády Dimitris Repas. "V středečním telefonickém rozhovoru Miloševič Kypriana požádal, aby přijel do Bělehradu, a slíbil mu, že mu vydá tři americké vojáky, kteří tak budou osvobozeni," řekl Repas.
Řecká vláda podle jeho slov nabízí v této záležitosti svou pomoc, například zajištění dopravního prostředku.
Kyprianu, který je zároveň předsedou kyperského parlamentu, se podle vlastního prohlášení ve středu odpoledne vydá přes Atény do Bělehradu, kam by měl dorazit v noci, na humanitární misi.
"Dnes (ve středu) odpoledne odjíždím do Bělehradu a setkám se tam s jugoslávským prezidentem,...který projevil ochotu projednat možnost propuštění tří amerických zajatců a jejich předání nám," řekl úřadující kyperský prezident novinářům v Nikósii.
"Neříkám, že bylo dosaženo dohody. Je to choulostivá mise a něco se může přihodit. Na základě informací, které mám, však bude tato mise za určitých předpokladů úspěšná," citovala Kypriana agentura Reuters s tím, že kyperský prezident tyto předpoklady nekonkretizoval. Zdůraznil rovněž, že jde o humanitární misi, která nemá nic společného s politickými jednáními ani ničím jiným pro dosažení politického řešení kosovského problému.
Kyprianu už o své nadcházející misi hovořil s americkými diplomaty v Nikósii.
Tři američtí vojáci byli příslušníky mírových sil rozmístěných v Makedonii. Poté, co byli pohřešováni, oznámila srbská strana 1.dubna jejich zadržení s tím, že se tak stalo na jugoslávském území. Podle Pentagonu a USA však byli Američané zadrženi v Makedonii pět kilometrů od hranic.

Dřívější situace zadržených vojáků

Vyšetřování začalo
Ve správním středisku Kosova Prištině začalo šetření ve věci tří amerických vojáků, kteří byli ve středu zajati srbskými silami.
"Nyní se shromažďují důkazy, na jejichž základě pak začne trestní stíhání. Další podrobnosti budou k dispozici v sobotu," uvedl z Prištiny na telefonický dotaz agentury Reuters nejmenovaný člen prozatímní vlády v Prištině. Z jeho prohlášení není jasné, zda se tři zajatí američtí vojáci objevili před soudem.
Ve čtvrtek člen vlády v Prištině Jovica Jovanovič oznámil, že zadržení vojáci stanou v pátek před vojenským soudem. Ve středu nejmenovaný zdroj blízký Jugoslávské armádě upřesnil, že soud proběhne velmi rychle a rozsudek bude vynesen v den zahájení soudu. Americkým vojáků hrozí podle něho trest vězení, který bude přerušen, jakmile to dovolí strategická situace.
Srbská strana odmítá sdělit, kde se nyní zajati vojáci nacházejí, a neposkytuje ani žádné podrobnosti týkající se chystaného soudního procesu.
Spojené státy upozorňují, že se zadrženými vojáky je třeba zacházet jako s válečnými zajatci podle mezinárodních konvencí. Případný soudní proces by byl podle nich porušením mezinárodního práva.
Zatím se nevysvětlilo, kde přesně byli američtí vojáci zajati. Srbská strana tvrdí, že to bylo hluboko na srbském území, zatímco USA a NATO oponují, že vojáci byli přepadeni na makedonském území a odvlečeni do Srbska. Makedonské úřady naznačují, že vojáci mohli velmi lehce zbloudit, protože hranice mezi Makedonií a srbsko-černohorskou Jugoslávií jsou po rozdělení bývalé federace místy velmi nezřetelně vyznačené, tvoří je například jen řeka, potok nebo pruh lesa.
Vojáci byli součástí sil NATO umístěných v Makedonii jako předvoj kontingentu, který byl měl vstoupit do Kosova po podpisu mírové dohody a dohlížet na její plnění. Spojené státy se nyní snaží o kontakt s Bělehradem prostřednictvím Švédska, proto že JSR s USA po zahájení leteckých úderů přerušila diplomatické styky a považuje je za nepřátelskou mocnost.

Američané tvrdí, že vojáci byli uneseni
Severoatlantická aliance ve středu dopoledne uvedla, že si je jistá tím, že tři američtí vojáci, které vězní Srbové, byli uneseni z Makedonie. Vyzvala Bělehrad k jejich okamžitému propuštění.
Tři američtí vojáci byli zadrženi jugoslávskou armádou, podle zdrojů NATO vojáci hlídkovali ve vozidle u makedonského města Kumanovo ležícího poblíž srbské hranice, ve středu večer byli přepadeni a  odvlečeni neznámými ozbrojenci. Srbská televize ukázla obrázky tří vojáků oblečených do amerických vojenských uniforem, dva z nich měli rány na obličeji, třetí z nich krvácel k nosu. Americký prezident Bill Clinton protestuje a řekl, že jugoslávský vůdce Miloševič je osobně odpovědný.
"Neměli žádný důvod být v Jugoslávii. Nepodíleli se na vojenských operacích v Jugoslávii. Byli chyceni na území cizího státu," uvedl mluvčí aliance Jamie Shea v rozhovoru pro britskou televizní společnost Sky.
Bělehrad ve čtvrtek (1.4.) obvinil tři americké vojáky, že nedovoleně vnikli na jugoslávské území, a oznámil, že ve středu v Kosovu budou souzeni vojenským tribunálem.
Spojené státy prohlásily, že podobný vojenský soud by byl porušením mezinárodního práva.
Americký prezident Bill Clinton ve čtvrtek řekl, že neexistuje žádný důvod k souzení tří odvlečených amerických vojáků. Zdůraznil, že tři vojáci byli zadrženi, když uskutečňovali mírovou misi v Makedonii.
Tiskový mluvčí amerického ministerstva zahraničí James Rubin označil chystaný soud za "falešný" a "směšný", protože vojáci byli podle něho odvlečeni protiprávně.
Vojáci byli součástí sil NATO umístěných v Makedonii. Jejich cílem je dohlížet na dodržování případné mírové dohody o Kosovu. JSR považuje Spojené státy za nepřátelskou mocnost, která letecky napadla její území.

Prezident USA Bill Clinton protestuje
Americký prezident Bill Clintonve čtvrtek na vojenské základě v Norfolku řekl, že neexistuje žádný důvod k souzení tří odvlečených amerických vojáků. "Neexistuje žádný důvod, proč by měli být souzeni," řekl Clinton a dodal, že jugoslávský prezident Slobodan Miloševič je za osud tří amerických vojáků osobně zodpovědný.

Další podrobnosti k únosu tří amerických vojáků
Srbská televize ve čtvrtek dopoledne vysílala záběry tří mužů v polních uniformách, o nichž uvedla, že jsou to zajatí vojáci USA. Informovala o tom americká televizní stanice CNN.
NATO ráno oznámilo, že pátrá po třech amerických vojácích v Makedonii, kteří se ztratili při hlídkové jízdě nedaleko jugoslávské hranice.
Na snímcích srbské televize měli dva ze zajatých vojáků patrné modřiny v obličeji, které naznačují, že byli vystaveni fyzickému násilí. Moderátor tvrdil, že zajatci kladli odpor.
Podle titulků, které televize se záběry ukázala, jsou zajatými Stephen Gonzalez, Andrew Ramirez a James Stone. Ministerstvo obrany USA zmizení tří vojáků potvrdilo, ale odmítlo potvrdit jejich jména, která uvedla srbská televize.
Mluvčí ministerstva v prvních zprávách o události sdělil, že hlídka rádiem oznámila, že se stala terčem palby z ručních zbraní a poté byla obklíčena. K incidentu mělo dojít pět kilometrů od hranic.
Pentagon v této souvislosti vyslovil podezření, že únos mohli provést příslušníci srbské armády, polovojenských jednotek nebo možná zvláštních policejních jednotek.
Srbská televize uvedla, že američtí vojáci, mezi nimiž jsou dva seržanti, se nyní nacházejí na blíže neurčeném místě nedaleko kosovského správního střediska Prištiny.

Zajmutí vojáci Stephen Gonzalez, Andrew Ramirez a James Stone jak je uveřejnila srbská televize.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...