Bělehrad hrozí ukončením mírových jednání o Kosovu

R a m b o u i l l e t , P r a h a - Bělehrad včera vyhrotil napětí kolem mírových jednání o Kosovu, když pohrozil, že jugoslávská delegace odejde z rozhovorů, pokud také kosovští Albánci nepodepíší zásady řešení krize vypracované kontaktní skupinou. "Pokud to podepíší, budeme pokračovat v jednání. Když ne, tak jednání nebude," řekl srbský prezident Milan Milutinovič na zámku Rambouillet u Paříže s tím, že podepsání zásad je "minimum", co by měly v zájmu pokroku v jednání obě delegace učinit.
Dramatickou situaci se nyní bude snažit zachránit šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová, která už dnes přijede do Francie, aby se s dalšími představiteli mocností přímo na místě pokusila posunout jednání z mrtvého bodu. Navzdory vážné krizi evropští diplomaté předpovídají, že obě znepřátelené strany dostanou ještě jeden týden na to, aby dosáhly pokroku.
Dramatický zlom v rozhovorech nastal ve čtvrtek, když jugoslávská delegace jednostranně podepsala zásady mírového plánu, ačkoli to mocnosti v této fázi výslovně nepožadovaly. Chtěly naopak nejdříve ze všeho přimět srbskou delegaci, aby přijala základní pravidlo mírových rozhovorů - společné jednání znepřátelených stran u jednoho stolu. Bělehrad to však odmítá s tím, že nehodlá jednat s "teroristy".
Takový argument považují mocnosti za nepřijatelný. "Rozhovory o ukončení těžké krize nevedeme nikdy s přáteli, ale s nepřáteli," uvádějí západní diplomaté.
Britský ministr zahraničí Robin Cook proto také už ve čtvrtek obvinil Bělehrad ze zdržování. Milutinovič to ovšem odmítl a prohlásil, že za dosavadní neúspěch jednání nesou naopak odpovědnost kosovští Albánci.
Ti, jak známo, usilují o nezávislost Kosova na Srbsku i Jugoslávii. Proto zatím váhají podepsat výše zmíněné zásady obsahující uznání územní celistvosti a neměnnosti hranic Jugoslávie.
"Jiné řešení než nezávislé a svobodné Kosovo neexistuje," řekl Xhemail Mustafa, mluvčí umírněného vůdce kosovských Albánců Ibrahima Rugovy.
"Když nejsou ochotni podepsat toto, jak by mohli být ochotni podepsat něco jiného nebo celý dokument? My jsme to podepsali, a proto je jasné, kdo jednání blokuje," poznamenal Milutinovič a vyzval zároveň mocnosti, aby přestaly jednostranně chránit kosovské Albánce.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video