Bavorům vadí temelínská série poruch

  • 11
Bavory děsí "nekonečná série poruch" v českém Temelíně. Kabinet největší německé spolkové země, která sousedí s jižními a západními Čechami, proto vyzval k odstavení jaderné elektrárny. Připojil se tak k loňské výzvě spolkové vlády. Zemská vláda, kterou vede konzervativní vyzývatel kancléře Gerharda Schrödera v zářijových volbách Edmund Stoiber, soudí, že série poruch je natolik závažná, že je další provoz Temelína nezodpovědný. Veškeré nedostatky není možné odstranit, tvrdí.

Bavorsko chce jádro s bezpečnostními standardy
Na rozdíl od spolkové vlády, která v Německu prosadila ústup od jaderné energetiky, považuje bavorský kabinet jadernou energii "v dohledné době" za nezbytnou. Je však podle něj třeba splnit maximální bezpečnostní standardy. A právě o těch v případě Temelína Mnichov pochybuje.

"Temelín musí být okamžitě odpojen," cituje bavorská vláda z nejnovější zprávy zemského ministra ekologie Wernera Schnappaufa. "Temelín není jen problémem Česka, Temelín je problémem uprostřed Evropy," prohlásil resortní šéf.

Poruchy možná vyburcují i EU
Spolkový ministr životního prostředí Jürgen Trittin minulý týden žádal obsáhlé a otevřené objasnění nejnovějších poruch v Temelíně. Vyzval k informování členských zemí Evropské unie o poruchách v rámci přijímání země do unie. Pokud tak neučiní samo Španělsko, které nyní unii předsedá, bude se o to muset podle Trittina postarat Berlín.

Německý kabinet vznesl žádost už loni
Německá vláda vyjádřila přání odstavit temelínský reaktor už loni v červenci, kdy toto stanovisko vedlo ke sporům mezi Prahou a Berlínem. Kancléř Gerhard Schröder později premiéra Zemana ujistil, že i přes rozdílná hodnocení bezpečnosti jaderné elektrárny na obou stranách Německo v jednáních o vstupu Česka do Evropské unie nezdrží uzavření kapitoly o jaderné energetice.

Současný stav Temelína
Reaktor prvního bloku Temelína dosáhl po více než týden trvající přestávce stoprocentního výkonu v neděli. Technici nastartovali štěpnou reakci v pátek. V sobotu odpoledne pak blok připojili do rozvodné sítě. Elektrárna se znovu rozjela, poté, co první blok odstavil řídící systém. Zatím nejdelší výpadek při rozjezdu elektrárny nastal loni v květnu. První blok elektrárny tehdy čtvrt roku stál kvůli nadměrným vibracím turbíny.

ČEZ: Pozvánku na veřejné slyšení do Německa jsme nedostali  

České energetické závody tvrdí, že nebyly pozvány na veřejné projednávání 78 změn v projektu jaderné elektrárny Temelín, které se mělo konat v Německu 21. února. V reakci na vyjádření zástupce ministerstva životního prostředí to řekl mluvčí Temelína Milan Nebesář. 

Dalibor Stráský z ministerstva uvedl, že česká strana nebyla schopna vyslat do Pasova zástupce ministerstva průmyslu a obchodu a společnosti ČEZ, takže Němci slyšení zrušili.

"Podle platných zákonů nemáme žádnou povinnost vzhledem k veřejným projednáváním v zahraničí. Navíc nás o chystané akci nikdo neinformoval a ze strany ministerstva životního prostředí jsme na toto údajně neuskutečněné projednávání nedostali žádnou pozvánku," zdůraznil Nebesář.

Kabinet Miloše Zemana má ve středu rozhodnout, zda a kdy nechá posudek 78 změn v projektu Temelína v Německu projednat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video