Barma po cyklonu Nargis. Vláda potvrdila už téměř 80 tisíc obětí. (16. května 2008)

Barma po cyklonu Nargis. Vláda potvrdila už téměř 80 tisíc obětí. (16. května 2008) | foto: Reuters

Barmská junta přiznala skoro 80 tisíc obětí cyklonu

  • 21
Dva týdny po řádění cyklonu Nargis v Barmě se oficiální počet obětí vyšplhal k 80 tisícům. Barmská státní televize dnes uvedla číslo 77 738, neoficiální odhady OSN a humanitárních organizací jsou ještě vyšší. Cyklon podle Spojených národů zasáhl až 2,5 milionu lidí, které teď ohrožuje nedostatek jídla, vody a léků.

Poslední údaj o počtu mrtvých, který dnes zveřejnila televize, znamená skoro zdvojnásobení předchozího: včera junta tvrdila, že si cyklon vzal asi 43 tisíc životů.

Ale i aktuální číslo je podle nezávislých expertů mnohem nižší než skutečnost. Britské zdroje kupříkladu soudí, že mrtvých a pohřešovaných může být až 200 tisíc.

Do zbídačené Barmy teď míří tuny zahraniční humanitární pomoci. Letadla přistávají v bývalé metropoli Rangúnu, ale junta přes silný mezinárodní tlak trvá na tom, že materiál bude rozdělovat sama.

Včera generálové pohrozili, že jakékoliv zneužití dávek bude tvrdě trestáno, ale jsou to právě vojáci a představitelé režimu, kteří si podle humanitárců značnou část pomoci nechávají a schovávají ve skladech.

Vojenský režim, který v zemi vládne od roku 1962, také do země nechce vpustit cizí záchranáře, lékaře a experty na živelní katastrofy. I za to junta sklízí tvrdou kritiku, ovšem zůstává neoblomná.

V postižených oblastech, především v nejhůře zasažené deltě Iravadi, se zatím lidé snaží přežít v katastrofálních podmínkách, chybí jídlo, pitná voda, léky, přikrývky a další nezbytnosti.

Situaci navíc komplikuje počasí: včera agentury informovaly, že v Barmě bude v následujících dnech vytrvale pršet a vát silný vítr - v důsledku tropické níže, která se vytvořila u jejího pobřeží nad Indickým oceánem, a která dokonce hrozila zformováním dalšího cyklonu. - čtěte Zubožené Barmě hrozí druhý cyklon během dvou týdnů

. Jak lze pomoci Barmě?

Člověk v tísni:

Přispívat lze bankovním převodem na konto SOS Barma 836 836 836/0300 u ČSOB. Také lze zaslat dárcovskou textovou zprávu v podobě DMS BARMA na číslo 87777.

Charita ČR:

Přispívat lze bankovním převodem na účet 22770022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 121.

ADRA:

Přispívat lze bankovním převodem na účet 99619961/0300, variabilní symbol 444. Také lze zaslat dárcovskou textovou zprávu v podobě DMS ASIE na číslo 87777.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video