Poslední svobodné volby byly v Barmě před více než čtyřiceti lety. Vojáci v ulicích Rangúnu

Poslední svobodné volby byly v Barmě před více než čtyřiceti lety. Vojáci v ulicích Rangúnu | foto: Reuters

Barmská junta ohlásila demokratické volby, důvěru ale nevzbudila

  • 1
Vojenská junta v Barmě možná povolí šrouby. Podle BBC chce příští rok vyhlásit referendum o ústavě a do dvou let otevřené volby. Poslední byly v roce 1990 a jejich vítězka Aun Schan Su Ťij je dodnes v domácím vězení.

Barmská junta oznámila prostřednictvím rádia a televize, že na květen chystá ústavní referendum. Do roku 2010 by pak měli přijít svobodné a otevřené volby.

Vojenský režim popisuje nečekané kroky jako vlastní cestu k demokracii. "Je vhodné změnit vojenskou administrativu na demokratickou, neboť už byly vytvořeny dobré základy," citovala BBC oficiální stanovisko.

Podle většiny pozorovatelů je cesta barmské junty k demokracii fingovaná. Obrázky z loňského podzimu, kdy bylo během takzvané šafránové revoluce zabito minimálně 31 lidí, přece jen připomínají, jak jsou generálové nakloněni opozici a odlišným názorům.

Junta, která vládne od roku 1966, už také svobodné volby měla. V roce 1990 v nich zvítězila Národní liga za demokracii. Generálové ale výsledky neuznali a předsedkyně strany - a světoznámá disidentka - Aun Schan Su Ťij strávila dvanáct z posledních osmnácti let v domácím vězení.

Právě nositelka Nobelovy ceny Su Ťij vyjádřila obavu, aby její současné rozhovory s vládci země nevyvolávaly naděje na politickou reformu. K tomu by podle ní bylo nutné přizvat i další zástupce barmských prodemokratických sil a etnických skupin.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video