Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Barack Obama podpořil stavbu protiraketového štítu ve střední Evropě

  • 45
Demokratický kandidát na prezidenta USA Barack Obama otevřeně podpořil vybudování protiraketového štítu ve střední Evropě. Odmítl argument Moskvy, že je štít zamířen proti Rusku. Zároveň však zdůraznil, že země v této části světa se nesmí stát obětí ruského zastrašování.

"Vezmeme-li v úvahu to, co se stalo v Gruzii, domnívám se, že musíme vyslat jasný signál, že se Polsko a další země v tomto regionu nestanou předmětem zastrašování a agrese," prohlásil Obama v rozhovoru pro televizní stanici Fox News. 

Poukázal na to, jak ruské jednotky v srpnu rozhodně zmařily gruzínský pokus znovu vojensky ovládnout odštěpeneckou oblast Jižní Osetie. - více o rusko-gruzínském konfliktu čtěte zde

Obama dosud ve své kampani nutnost vybudování protiraketového systému ve střední Evropě uznával jako součást ochrany USA a jejich spojenců před případnými střelami z Íránu a dalších nebezpečných zemí.

Zpochybňoval ale účinnost budovaného systému i náklady na jeho výstavbu. Tvrdil, že Kongres by neměl systém financovat, dokud testy neprokážou, že skutečně funguje. "Myslím si, že protiraketový štít je správná věc. Chci se ale ujistit o tom, že funguje," řekl i tentokrát v pořadu Billa O'Reillyho.

Vše o americkém radaru v Česku

Obamův sok v americké prezidentské kampani, republikánský kandidát John McCain je považován za jednoznačného zastánce principu raketové obrany. Říká o ní, že může Washington ochránit před vydíráním ze strany "darebáckých" států a zároveň působit proti potenciálním hrozbám od strategických konkurentů, jako jsou Rusko nebo Čína.

V Polsku má být jako součást zamýšleného štítu umístěno deset antiraket a v České republice radar. Poláci dohodu s Američany po dlouhém jednání podepsali poté, co vypukl rusko-gruzínský konflikt kvůli Jižní Osetii. - Čtěte: Smlouvu USA a Polska o raketách urychlil konflikt v Gruzii

Česká republika podepsala základní dohodu s USA už předtím, ještě ji musí schválit parlament.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video