Při obřím požáru několika domů v Bangladéši zemřelo nejméně 70 lidí

  • 5
Při mohutném požáru v bangladéšské metropoli Dháce zemřelo nejméně 70 lidí, po dalších možných obětech se pátrá. Přes 50 lidí je v nemocnici, někteří jsou ve vážném stavu. Informovaly o tom ve čtvrtek agentury Reuters a AFP s odvoláním na místní úřady, podle nichž může počet obětí dále růst.

Oheň zachvátil dům v historické části města, odkud se rozšířil do několika dalších budov. Příčina požáru zatím není jasná, podle zdrojů AFP mohlo jít o výbuch plynu. Jiná verze hovoří o tom, že oheň vypukl v patře, kde byly uskladněny chemikálie.

Požár podle hasičů vypukl ve čtyřposchoďovém domě ve středu okolo 23:00 místního času (18:00 SEČ) a více než dvěma stovkám hasičů se jej již podařilo z větší části dostat pod kontrolu.

Sílu plamenů umocňovaly hořlavé látky, které byly v částech zasažených budov uskladněny.

„Slyšel jsem hlasitou explozi. Otočil jsem se a viděl, že je celá ulice plná aut a rikš. Všude byly plameny,“ citovala AFP jednoho z místních obchodníků, jehož krámek byl poničen a on sám zraněn.

Mezi oběťmi jsou podle BBC pravděpodobně i členové svatební párty, která se konala v přilehlé restauraci.

Šéf hasičů AFP řekl, že tragický dopad požáru zvýšil i fakt, že začalo hořet v době, kdy byly okolní úzké uličky plné lidí čekajících v dopravní zácpě.

Požáry s desítkami obětí nejsou ve stošedesátimilionové jihoasijské zemi zcela výjimečným jevem, obvykle bývají spojovány s ledabylým přístupem k bezpečnostním pravidlům pro stavby a provoz budov.

Obdobný požár zažilo město v roce 2010, kdy požár ve staré budově, který byl dříve užíván také jako chemický sklad, zabil více než 120 lidí. Jedná se o jednu z nejhorších tragédií v Dháce. V roce 2012 devastující požár v textilní firmě zabil taktéž přes 100 lidí. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video