Baletní zkoušky Vídeňské státní opery (22. února 2019)

Baletní zkoušky Vídeňské státní opery (22. února 2019) | foto: Profimedia.cz

Kuřte, nebudete mít hlad. Prestižní baletní akademie týrala své žáky

  • 73
Prestižní baletní akademie při Vídeňské státní opeře se potýká s nepříjemným skandálem. Podle zprávy speciální komise zdejší vyučující psychicky ponižovali a týrali žáky. Zpráva hovoří též o případech fyzického násilí.

„Dozvěděli jsme se, že studentům bylo doporučeno, aby začali kouřit s tím, že tak budou méně hladoví,“ uvedla na tiskové konferenci předsedkyně vládní komise Susanne Reindl-Krauskopfová. Studentům je deset až osmnáct let.

Ve své zprávě komise píše, že vyučující oslovovali studenty podle velikosti jejich oblečení, aby upozornili na jejich váhu. Komise též zmiňuje případy fyzického násilí proti žákům, nedostatečnou lékařskou péči a celkový „nezájem“ o blaho dětí, uvádí server Deutsche Welle

Impulsem k vytvoření vyšetřovací zprávy byl dubnový článek rakouského magazínu Falter, který informoval o metodách z „19. století“. Vyučující žáky bili, tahali za vlasy, slovně je ponižovali a kritizovali jejich těla. U některých mladých tanečnic se vlivem toho rozvinula anorexie a bulimie.

Ředitel opery Dominique Meyer ihned po zveřejnění článku označil chování vyučujících za „neakceptovatelné“. Rakouskému rádiu ORF sdělil, že učitelku, která týrala žáky, už v lednu propustili. Akademie též propustila učitele, který měl sexuálně zneužívat jednoho z bývalých žáků.

Akademie uvedla, že přijala řadu opatření, jež mají situaci studentů zlepšit. Začala pořádat podpůrné psychologické a zdravotnické programy a snížila počet zkoušek a vystoupení. Podle komise však nejsou opatření dostatečná a jejich hlavním cílem je především vytvořit pozitivní obraz akademie v očích veřejnosti.

Baletní akademie při Vídeňské státní opeře byla založena v roce 1771 a představuje jednu z neprestižnějších baletních škol na světě. Ze 130 žáků jich více než 80 procent pochází z ciziny. Škola se pyšní tím, že její absolventi tančí na nejslavnějších scénách, například v newyorském American Ballet Theatre, petrohradském Mariinském divadle či londýnském Královském baletu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video