V Kaspickém moři došlo k obří explozi. Bahenní sopka, tvrdí Ázerbájdžán

  • 125
V neděli večer vypukl velký požár v Kaspickém moři, kde má Ázerbájdžán rozsáhlá pobřežní ropná pole. Státní ázerbájdžánská ropná společnost popřela možnost havárie na svých ropných plošinách, mohlo by podle ní jít o erupci bahenní sopky.

Ázerbájdžánská tisková agentura APA citovala mluvčího státní ropné společnosti SOCAR, podle kterého k výbuchu došlo asi 10 kilometrů od plynového pole Umid. To se nachází asi 75 kilometrů od pobřeží hlavního města Baku.

Další člen této společnosti později uvedl, že k žádné havárii nedošlo. „Na našich mořských plošinách nebyla žádná havárie, všechny nadále pracují,“ sdělil Ibragim Achmedov z ázerbájdžánské státní energetické společnosti SOCAR, jehož citovala ruská tisková agentura TASS.

Podle předběžných informací SOCARu způsobila výbuch bahenní sopka. „Exploze byla pozorována v moři směrem k (vesnici) Aljat. Předpokládáme, že to byla erupce bahenní sopky,“ dodal Achmedov.

Stejné vysvětlení nabídlo také ázerbájdžánské seismologické centrum. 

V Kaspickém moři se nachází mnoho bahenních sopek. Vypouští bahno i hořlavý plyn. Oheň mohou chrlit 10 až 20 sekund.

„Když dojde k erupci na pevnině, do vzduchu vyletí plameny. Potom začne sopka chrlit bahenní lávu,“ řekl agentuře Interfax ředitel seismologického centra Gurban Yetirmishli.

„Podobný proces probíhá na moři, pod vodou ale nevidíme bahno, které sopka vychrlí,“ dodal Yetirmishli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video