V Austrálii našli nejstarší vzkaz v lahvi, moře ho vydalo po 132 letech

  • 14
Rodina z australského Perthu objevila na opuštěné pláži na západě země nejstarší vzkaz v lahvi. Od jeho vypuštění do moře uplynulo téměř 132 let. Zprávu do moře hodila posádka německé lodi Paula v červnu 1886 jako součást experimentu.

Illmanovi lahev nalezli 21. ledna během výletu na malý ostrov Wedge. Poté, co jejich auto zapadlo do písku, se Tonya Illmanová vydala s kamarádkou na procházku po pláži.

„Tonya viděla spoustu odpadků a řekla si, že je uklidí,“ citoval jejího manžela Kyma server BBC. Illmanová mezi odpadky našla i lahev, kterou původně chtěla umístit jako dekoraci do své knihovny.

Německá loď Paula, ze které 12. června 1886 lahev se vzkazem hodili do moře (6. března 2018)

Ruličku v lahvi nejdříve s manželem považovali za cigaretu. Až později si všimli, že je to smotaný list papíru. Na první pokus se jim nepodařilo ani rozvázat provázek, kterým byl papír svázaný. „Tonya se ho pokoušela rozvázat, ale byl tak křehký, že jsme ho vzali domů a dali na pět minut uschnout do trouby,“ vypráví Illman.

Po rozvinutí papíru objevili tištěnou zprávu, která případného nálezce vyzývala, aby se obrátil na německý konzulát. Později našli i ručně psanou poznámku s datem 12. června 1886 a názvem lodi Paula. Tehdy však ještě nevěřili, že je list pravý.

06.března 2018 v 14:32, příspěvek archivován: 06.března 2018 v 14:40

Australia: a family has found the world's oldest known message in a bottle, almost 132 years after it was thrown into the sea BBC https://t.co/5Ce0OZgYaA https://t.co/OKJuaMyW2Z

Autenticitu zprávy po konzultacích s odborníky v Německu a Nizozemsku potvrdili experti ze západoaustralského muzea, na které se rodina obrátila.

Vzkaz hodila do moře posádka lodi jako součást experimentu Německé námořnické observatoře týkajícího se námořních tras. Během pokusu, který trval 69 let, vědci vypustili do moře tisíce lahví. „Neuvěřitelné. V německých archivech jsme našli lodní deník, kam kapitán 12. června 1886 zapsal, že přes palubu hodil lahev se vzkazem. Datum i souřadnice přesně odpovídají vzkazu v lahvi,“ řekl pracovník muzea Ross Anderson. Shodoval se i rukopis v deníku a ve vzkazu.

„Je to nejpozoruhodnější věc, která se mi kdy stala. Je neuvěřitelné, že se lahve nikdo téměř 132 let nedotkl a je stále v perfektním stavu. Stále se třesu,“ uvedla Tonya Illmanová.

Illmanovi svůj nález na dva roky půjčili západoaustralskému muzeu, kde si ho návštěvníci budou moci prohlédnout od středy. Dosud nejstarší nalezený vzkaz v lahvi byl podle Guinessovy knihy rekordů starý 108 let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video