Australský pašerák vezl čtvrt tuny pervitinu, naboural s ním policejní auto

  • 10
„Nejlehčí protidrogový zátah v historii“ má za sebou policie v australském Sydney. Muž s dodávkou naloženou pervitinem v hodnotě 200 milionů dolarů narazil přímo do policejního auta. Co víc, nehoda se stala rovnou před policejní stanicí. Smolař se po srážce pokusil z místa ujet, daleko se však nedostal.

Nad zásahem štěstěny si mnou ruce policisté z městské části Berala na předměstí Sydney, kde v pondělí najel drogový dealer se svojí dodávkou přímo do policejního auta. Vůz byl navíc zaparkovaný, a to přímo před policejní stanicí. 

Podle vrchního vyšetřovatele Glyna Bakera uslyšeli policisté v půl jedenácté dopoledne hlasitou ránu. Jedno z aut před služebnou bylo vážně poškozené po zjevné srážce s dalším vozidlem. Podle záznamu z kamer policisté vůz lehce identifikovali. Bílou Toyotu HiAce i s řidičem, šestadvacetiletým Simonem Tu, ve městě našli za několik desítek minut. 

Když však policisté otevřeli nákladový prostor kvůli běžné kontrole, s údivem zjistili, že je naložená třinácti krabicemi, z nichž každá obsahuje 21 kilogramů metamfetaminu. Celkem 273 kilogramů drogy, která je známá také pod jménem pervitin, mělo podle policie prodejní hodnotu až 200 milionů dolarů, píše The Guardian.

„Neuvěřitelné, naprosto neuvěřitelné,“ okomentoval incident Baker na tiskové konferenci. „Toto byl nejjednodušší protidrogový zásah, který kdy policie Nového jižního Walesu udělala.“

Pašerák ujížděl před celníky na kolečkových bruslích do lesa, tam zapadl

Policisté podrobili vozidlo forenzní prohlídce a řidiče vzali do vazby. Pašerák čelí obviněním z velkoobjemové distribuce drog, nedbalého řízení a zatajování informací policii. Muž vyšetřovatelům odmítl okomentovat i to, proč se svojí dodávkou boural.

„Tento pán měl zjevně velmi, velmi špatný den. Narazit do policejního vozu s takovým nákladem drog je neslýchané. Byla to výjimečná shoda okolností,“ nevěřícně dodal Baker. 

Podle deníku Wall Street Journal australský pašerák kuriozitou svého výkonu možná překonal i případ „turisty“ z Kolumbie, kterému policie na letišti ve Španělsku našla půl kilogramu kokainu pod špatně padnoucím tupé.

Oblast Berala na západním předměstí Sydney v Novém jižním Walesu.

Oblast Berala na západním předměstí Sydney v Novém jižním Walesu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video