VIDEO: Australské město vyděsila hromadná rvačka, mladým zakázalo vycházet

  • 25
Australské úřady ve městě Alice Springs vyhlásily na dva týdny noční zákaz vycházení pro mladistvé. Stalo se tak po úterní hromadné rvačce, do které se zapojilo na 150 lidí, z nichž mnozí byli ozbrojeni. Město dlouhodobě bojuje s velkými sociálními rozdíly.

Zákaz vycházení bude platit od 18:00 do 06:00 pro lidi mladší 18 let. Týká se centra města, v němž žije velké množství původních obyvatel, Austrálců, a které se dlouhodobě potýká s velkými sociálními rozdíly.

„Chceme, aby se lidé v Alice Springs cítili bezpečně. Aby mohli jít do nákupního centra či vyzvednout děti ze školy, aniž by se museli bát o svou bezpečnost,“ uvedla na středeční tiskové konferenci premiérka Severních území, kde Alice Springs leží, Eva Lawlerová.

Austrálie křísí „rasistickou“ prohibici. Pití Aboriginců vzedmulo vlnu zločinu

Úterní násilnosti vyvolala smrt 18letého muže z 20. března, která vedla k roztržce mezi několika místními rodinami a vyvrcholila rvačkou v hospodě v centru města, sdělila policie. Policisté pět lidí zadrželi a na místě zabavili 50 zbraní. „Zjistíme, kteří lidé jsou za to zodpovědní, a budou předvedeni před soud,“ řekl policejní komisař Michael Murphy novinářům.

Město Alice Springs leží v odlehlé pouštní oblasti asi 2000 kilometrů severozápadně od Sydney a je východiskem k známým turistickým cílům, jako je posvátná skála Austrálců Uluru. Austrálci také tvoří pětinu z 26 tisíc obyvatel města.

Austrálie zvažuje poradní hlas pro domorodce. Ozývají se kritici

Australské úřady již řadu let regulují v Alice Springs prodej alkoholu s cílem omezit násilnosti a sexuální zneužívání, uvádí Reuters. Opatření zaměřené na původní obyvatele bylo však opakovaně kritizováno jako rasově diskriminační.

Skupiny reprezentující zájmy původních obyvatel v Alice Springs uvádějí, že situace v okrese je důsledkem dlouhodobého, systematického zanedbávání odlehlých lokalit, které sužuje chudoba, nekvalitní bydlení či nedostatek finanční podpory škol a zdravotnických zařízení.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video