Australan, jenž znásilnil Češky, je za mřížemi

  • 353
Australská policie zatkla muže, který unesl a znásilnil dvě Češky. Lindsay Gordon Dallen čelí obvinění z 21 trestných činů. Studentky ve věku 22 a 26 let cestovaly australským státem Queensland, kde jim v noci zastavil bílý sedan. Řidič ženy zavezl do křovin, kde je několikrát znásilnil. Pak je zavřel do kufru auta a ujížděl dál. Dívkám se podařilo utéct, když vůz zastavil u pumpy.

Policie viní šestatřicetiletého Lindsaye Gordona Dallena z 21 trestných činů. "Jsou mezi nimi znásilnění, omezování svobody s cílem znásilnit a mučení," citovala agentura AP nejmenovaného policejního důstojníka.

Dallen zůstane ve vyšetřovací vazbě až do 6. prosince. V krátkém úvodním slyšení před soudem v Southportu řekl, že se necítí vinen. Zatím není jisté, jaký maximální trest mu hrozí.

Muž znásilnil Češky asi 900 kilometrů severně od Sydney. "Řidič zajel do křovin, kde dívky ošklivě a opakovaně znásilnil," uvedl detektiv Ian Thompson.

"To, že jeden muž znásilnil dvě ženy, bylo možné proto, že turistky měly starost jedna o druhou, bály se. A tak se to stalo oběma," vysvětluje honorární konzul Harry Školník.

Poté útočník turistky zavřel do kufru auta a pokračoval na jih. Dívkám se podařilo uprchnout, když vůz zastavil u benzinové pumpy. Svědkové uvádějí, že je násilník honil kolem pumpy. Křičely, gestikulovaly, plakaly. Když je nechytil, nasedl do auta a ujel.

Policie později vozidlo našla, ale násilník uprchl. Policie však znala jeho totožnost a hledala jej v oblastech Gold Coast a Queenslandu. "Policejní inspektor mi dvakrát nebo třikrát říkal, že útočník je strašný typ a děvčata mají veliké štěstí, že jsou naživu," prohlásil Školník.

Ženy utrpěly lehká zranění a vyhledaly lékaře. Na český konzulát se zatím neobrátily. "V případě, že tak učiní, jsme připraveni poskytnout jim finanční, morální a psychologickou pomoc," ujišťoval ve čtvrtek generální konzul v Austrálii Jaroslav Doleček. Sám se o případu dozvěděl od policie.

Děvčata nekontaktovala konzulát, protože nechtěla, aby se o události vědělo v Česku. Rodiče ale podle Harryho Školníka vědí, co se stalo. "Děvčata má stále na starosti lékař. Jsou teď v dobrých rukou," dodal konzul.

Přehled případů napadení a znásilnění Češek v zahraničí

12. srpna 1993 - V pařížském parku byli zavražděni 19letý Pavel Sivko a 20letá Zita Lavoová, kteří zde přespávali. Dívka byla také znásilněna. Francouzská policie zatkla Bernarda Nouriho, který byl v březnu 1999 odsouzen ke 30 letům vězení.
24. srpna 1993 - Policie v nizozemském Schiadamu zahájila pátrání po dvou pachatelích, kteří polili benzinem a chtěli zapálit dvě třiadvacetileté české turistky. Češky se domnívaly, že jsou obětí pokusu o znásilnění.
9. září 1993 - České studentky 21letá Martina J. a 20letá Petra T. se vydaly autostopem do Francie. V říjnu téhož roku byly nalezeny zardoušené a znásilněné v bavorských lesích. V dubnu 1996 byl za zločin odsouzen k doživotí 47letý obchodník se starým železem Alfred Mettbach.
Říjen 1993 - Do Kolína nad Rýnem přijela mladá Češka, která se přihlásila na inzerát manželů hledajících dívku au-pair. Poté, co se dívka vzepřela požadavkům na provozování prostituce, ji manželé znásilnili a uvěznili. Dívce se podařilo zatelefonovat do Česka a policie dívku osvobodila.
18. září 1996 - Sedmnáctiletou dívku z Moravy přinutil u dolnorakouského Tullnu Rakušan s pistolí nastoupit do svého vozu a poté ji na odlehlém místě znásilnil a škrtil do bezvědomí. Oběť pak zavřel v dřevěné boudě, oloupil a ujel. Dívce se podařilo dostat ven a pachatel byl o měsíc později zadržen.
25. ledna 1998 - V Británii byla ve vlaku jedoucím z jihoanglického Hastingsu do Londýna brutálně napadena 18letá Češka. Znásilnění policie zpochybnila.
1. července 1998 - Na jižní Korsice byl nalezen v kritickém stavu postřelený dvaadvacetiletý student z Prahy, který týž den zemřel. Jeho přítelkyně byla údajně znásilněna. Z činu byl obviněn nezaměstnaný Francouz.
4. ledna 2002Německá policie zadržela 19letého Svena K., který znásilnil sedmiletou dívku a dvě ženy. Pachatel znásilnil jako první v létě roku 2001 na mnichovské klinice 20letou uklízečku, kterou policie označila za studentku z Čech.
3. října 2002 - Český honorární konzul v australském Brisbane Harry Školník oznámil, že v zemi byly uneseny a znásilněny dvě české turistky.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video