Astronomové našli neviditelnou galaxii

  • 34
Mezinárodní tým vědců oznámil, že našel velkou, ale neviditelnou galaxii. Podle observatoře v Paříži jde pravděpodobně o první pozorovanou galaxii ze "skryté" či "temné" hmoty. Vědci o objevech takových galaxií mluvili i dříve, ale své teorie opírali jen o objev jednotlivých hvězd.

To ale údajně není případ týmu pod vedením Roberta Minchina z Cardiffské univerzity, který s pomocí radiových vln potvrdil existenci celé galaxie.

Aby astronomové mohli vysvětlit pohyb hvězd a galaxií, předpokládají existenci skryté hmoty, která údajně tvoří 25 procent veškeré hmoty ve vesmíru. Tato látka je ale pro vědce stále velkou záhadou.

Spojenými silami radioteleskopu Lovell v anglickém Jodrell Bank, observatoře v portorickém Arecibu, americké sítě Very Large Array a pozorovatelny Socorro v Novém Mexiku hledal Minchin se svými kolegy skryté galaxie na základě analýzy rozdělení plynného vodíku ve vesmíru.

Ve hvězdokupě Panny (Virgo), která je z hvězdných kup nejblíže Mléčné dráze (50 milionů světelných let) a sestává z více než stovky galaxií různých typů, zaznamenali astronomové obrovské množství neutrálního vodíku. Dvěstěnásobně převyšuje hmotnost Slunce. Na vlastní oči vědci objekt neviděli.

Spektrální analýzy tohoto objektu, předběžně označeného VIRGOHI21, však ukazují, že rychlost jeho rotace odpovídá rotacím relativně masivních galaxií.

Údajně po pěti letech bádání astronomové vyloučili všechna jiná vysvětlení, než že jde o první skutečnou pozorovanou galaxii ze skryté látky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video