Raketoplán Endeavour u stanice ISS (13. března 2008)

Raketoplán Endeavour u stanice ISS (13. března 2008) | foto: Reuters

Astronauti ukončili vesmírné práce, do návratu zůstanou v ISS

  • 5
Astronauti z raketoplánu Endeavour mají za sebou poslední výstup do volného prostoru před návratem na Zemi. Trval šest hodin a Robert Benken a Michael Foreman během něj umístili na vnější stranu Mezinárodní vesmírné stanice nástavec s kamerou určenou ke kontrole tepelného štítu raketoplánu.

Astronauti nakonec zakryli digitální kameru a laserový scanner krytem, který má chránit přístroje před prudkými změnami teplot, kterým bude vystaven.

Až koncem května přiletí k ISS raketoplán Discovery, jeho posádka připojí patnáctimetrový nástavec k robotickému ramenu na raketoplánu, aby s jeho pomocí mohli kontrolovat tepelný štít korábu před jeho přistáním.

Tato kontrola se stala pravidelnou od tragické nehody raketoplánu Columbia v roce 2003, k níž došlo vinou poškozeného tepelného štítu. Zahynulo tehdy sedm astronautů.

Astronauti také upevnili na vnější stranu evropského modulu Columbus kontejner, který je nutný pro pokusy v podmínkách beztížného stavu. Kromě toho Benken a Foreman zkontrolovali otáčivý mechanismus jedné ze slunečních baterií ISS, který dělal v minulosti problémy.

. INFOGRAFIKA: LABORATOŘ KIBO

Prohlédněte si podobu japonského modulu

Splnili rovněž úkol zakrýt ochranným krytem první část modulu Kibo, který dopravil raketoplán na ISS. Experimentální japonský modul se sestaví z pěti částí, které budou vyneseny na oběžnou dráhu postupně. Po dokončení jeho instalace v roce 2009 se stane jednou z největších součástí ISS, několikrát větší než je evropský modul Columbus.

Příští týden se raketoplán Endeavour vrací na Zemi. Od ISS by se měl odpojit v úterý krátce po půlnoci SEČ a na Kennedyho vesmírném středisku přistát ve čtvrtek po půlnoci SEČ.

Endeavour má ve vesmíru strávit celkem šestnáct dní, z toho dvanáct u ISS. Žádný raketoplán dosud delší dobu u stanice nebyl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video