Hlasatelka BBC Lisa Shawová zemřela týden po očkování. | foto: BBC

Britská moderátorka zemřela kvůli očkování AstraZenecou, potvrdila pitva

  • 1382
Moderátorka jedné z rozhlasových stanic britské veřejnoprávní BBC zemřela kvůli vážným komplikacím po podání vakcíny proti covidu-19. Potvrdila to zveřejněná pitevní zpráva. Čtyřiačtyřicetiletá Lisa Shawová zemřela v květnu kvůli krevním sraženinám a krvácení do mozku. V nemocnici skončila dva týdny po podání první dávky očkovací látky AstraZeneca.

„Lisa zemřela kvůli komplikacím spojeným s očkováním vakcínou AstraZeneca,“ uvedla soudní lékařka Karen Dilksová. Konkrétně její úmrtí způsobily krevní sraženiny, které nakonec vedly k otoku mozku a krvácení do mozku. 

Lékaři měli Shawovou v péči týden a snažili se její stav zlepšit podáním léků a později i chirurgicky, nakonec však žena zemřela.

Podle Dilksové jsou případy takto vážných komplikací po očkování velice vzácné, její kolega Tuomo Polvikoski nicméně uvedl, že je velmi překvapivé, že nastaly právě u této pacientky, která byla jinak zcela zdravá.

Britské zdravotní úřady registrují 332 nahlášených případů vzniku krevních sraženin po podání vakcíny AstraZeneca, 58 lidí zemřelo, uvedla BBC. Celkem v Británii zatím aplikovali téměř 35 milionů dávek této očkovací látky.

Moderátorka BBC po očkování zemřela, podle rodiny měla krevní sraženiny

Právě kvůli podezřelým krevním sraženinám a případům úmrtí či závažných komplikací u některých očkovaných se od AstraZenecy začaly na jaře mnohé státy distancovat a dočasně pozastavily její používání. K předběžné opatrnosti tehdy přistoupilo Německo, Španělsko, Slovinsko, Itálie, Francie či Dánsko.

Firma AstraZeneca tehdy oznámila, že zhodnotila údaje o 17 milionech lidí z Evropské unie a Velké Británie očkovaných její vakcínou a nenašla žádné důkazy o spojitosti mezi očkovací látkou a zvýšeným rizikem tvorby krevních sraženin.

První dávka AstraZeneca, druhá Moderna. SÚKL připustil kombinovatelnost

Vakcíny se pak zastala i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Později začala vycházet doporučení, že by lékaři neměli AstraZenecou očkovat občany mladší šedesáti let. Korunu pak kontroverzím kolem této vakcíny nasadil vedoucí týmu EMA Marco Cavaleri.

Ten řekl, že by se AstraZeneca neměla používat vůbec. Následně vydal prohlášení, ve kterém tvrdil, že média překroutila jeho slova a že užitek vakcíny převažuje nad riziky ve všech věkových kategoriích a státy EU by ji měly nadále používat.

22. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video