Koncem prosince se v Argentině vzali první homosexuálové v Latinské Americe José María Di Bello a Alex Freyre (29. prosince 2009)

Koncem prosince se v Argentině vzali první homosexuálové v Latinské Americe José María Di Bello a Alex Freyre (29. prosince 2009) | foto: AP

Argentina jako první v Jižní Americe dovolila svatby homosexuálů

  • 19
Senátoři v Argentině schválili legalizaci sňatků homosexuálů v zemi. Argentina se tak stala historicky prvním státem v Latinské Americe, který k podobnému kroku přistoupil. O schválení návrhu rozhodlo šest hlasů.

Argentinští senátoři o kontroverzním návrhu jednali v metropoli Buenos Aires dlouhých čtrnáct hodin. Při rozhodování jich nakonec pro schválení legalizace hlasovalo třiatřicet. Dalších sedmadvacet s novelou zákona nesouhlasilo a tři senátoři se zdrželi hlasování.

Tamní prezidentka Christina Fernandézová Kirchnerová už před časem prohlásila, že pokud novela v senátu projde, nebude ji vetovat. Proti novému zákonu, který homosexuálům umožní kupříkladu i adopci dítěte, se ale postavila řada odpůrců. Nejen z řad politiků, v ulicích argentinských měst protestovaly tisíce lidí, kteří skandovali, že děti mají právo na matku a otce. (více o protestech zde)

Výsledek hlasování naopak vzbudil nadšení v davu příznivců novely, kteří se ve čtvrtek ráno shromáždili v ulicích hlavního města, napsal tamní deník Clarín.

Argentina není jediným latinskoamerickým státem, jenž se zabývá otázkou registrovaného partnerství mezi páry stejného pohlaví. Už před osmi lety umožnily úřady v Buenos Aires sňatky mezi gayi. I tehdy to bylo v Latinské Americé poprvé. Později se k ní přidala další čtyři argentinská města a dále některá města v Mexiku a v Brazílii.

Úřady mohou sezdat páry stejného pohlaví i v některých uruguayských městech, tam návrh zákona schválili zákonodárci v Poslanecké sněmovně. Dosud ale není celý schvalovací proces ukončen. Argentina se tak stala historicky prvním státem Latinské Ameriky, v němž zákon platí po celé zemi.

SŇATKY MEZI PÁRY stejného pohlaví

- Pouze sedm států na světě umožňuje sňatky mezi homosexuály: Kanada, Španělsko, Jihoafrická republika, Švédsko, Norsko, Nizozemí a Belgie.

- V USA se mohou páry stejného pohlaví vzít ve státech Iowa, Massachusetts, Vermont, Connecticut a v New Hampshire


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video