Dokumenty neodhalily, zda si Sokol skutečně vzal. Ilustrační foto.

Dokumenty neodhalily, zda si Sokol skutečně vzal. Ilustrační foto. | foto: Václav Pancer, MF DNES

Arcibiskup mohl od StB dostávat odměny

  • 3
Aféra kolem údajné spolupráce slovenského arcibiskupa Jána Sokola s StB nebere konce. Podle nových dokumentů, které zpřístupnil Ústav paměti národa, údajně dostával za schůzky s agenty odměny. Arcibiskupův úřad to ale odmítá.

Televize TA3 uvedla, že podle dokumentů tajná komunistická policie koncem 80. let vyčlenila pro spolupracovníka s krycím jménem Spirituál, pod kterým Sokol údajně figuroval, sumy do 3.000 československých korun, které mohly být vypláceny v penězích nebo darech.

Podle Ústavu paměti náraoda (ÚPN), který dokumentuje zločiny fašismu a komunismu, však není jisté, zda Sokol peníze nebo dary opravdu převzal. Z dokumentů vyplývá, že arcibiskup navštěvoval dva konspirační byty v Bratislavě, kde mu měly být odměny nabízeny.

StB prý Sokola evidovala pod krycími jmény Spirituál a Svatopluk, agentem se podle záznamů komunistické tajné služby stal v roce 1989.

"Ani v tomto směru nelze pokládat tyto věci za spolupráci se Státní bezpečností. Pan arcibiskup nikdy se Státní bezpečností nespolupracoval," uvedl Sokolův tajemník pro slovenské Rádio Expres. V televizi Markíza dodal, že žádný z dokumentů nenese Sokolův podpis.

O údajné Sokolově spolupráci s StB se na Slovensku spekuluje již delší dobu. Ostatní slovenští biskupové však Sokola k rezignaci nevyzvali.

Vícero představitelů církve, například církevní historik a kněz Jozef Haľko, naopak už dříve tvrdili, že z dokumentů StB nevyplývá vědomá spolupráce arcibiskupa. Sokol v minulosti připustil, že se s StB setkával, byly to však prý vynucené schůzky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video