Archeologové našli v Judské poušti čtyři římské meče staré dvě tisíciletí

  • 6
Nebývalý nález objevili izraelští archeologové v jeskyni nedaleko národního parku u Mrtvého moře. Jedná se o 1 900 let staré římské meče ve velmi dobrém stavu. Odborníci se domnívají, že je židovští povstalci ukořistili během povstání Bar Kochby a schovali do úzké skalní štěrbiny v jeskyni.

„Mluvíme o mimořádně vzácném nálezu, jaký nebyl v Izraeli zatím nikdy objeven,“ uvedl Eitan Klein, jeden z ředitelů Výzkumu Judské pouště Izraelského úřadu pro starožitnosti. Archeology také překvapilo, v jak zachovalém stavu kov, rukojeti a pochvy jsou.

K objevu došlo čirou náhodou, když se tým výzkumníků vydal do známé jeskyně v národním parku Ein Gedi. Důvodem bylo detailní nafocení krápníku s fragmentárním inkoustovým nápisem psaným starověkým hebrejským písmem, které je charakteristické pro období Prvního chrámu.

V Izraeli objevili jednu z nejstarších mešit. Datuje se do sedmého století

Uvnitř jeskyně si jeden z výzkumníků všiml hluboké úzké pukliny ve skále, v níž se skrývaly mimořádně dobře zachovalé římské zbraně s násadkou. V přilehlém výklenku archeologové objevili také kusy vytesaného dřeva, které sloužily jako pochvy meče, zdobené rukojeti ze dřeva a kovu a kožené pásy.

Důvodem výborného stavu těchto artefaktů je suché klima Judské poušti. To je pomáhá zachovat, jinak by mohly být zničeny vlivem času.

Povstání Bar Kochby se datuje k letům 132 až 135 n. l. Jde o takzvané druhé židovské povstání proti nadvládě Římanů v Judsku, v jehož čele stál proslulý Šimon Bar Kochba. Podle archeologů se ve štěrbině meče nacházely z důvodu strachu židovských povstalců z nalezení uloupených zbraní právě Římany.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video