Archeologové v Izraeli objevili kus obarvené fialové látky, jejíž původ datují do období vlády biblického krále Davida, kdy byla purpurová mnohdy dražší než zlato. (28. ledna 2021) | foto: Profimedia.cz

Archeologové v Izraeli objevili fialové barvivo z období krále Davida

  • 4
Archeologové v Izraeli objevili kus obarvené fialové látky, jejíž původ datují do období vlády biblického krále Davida, kdy byla purpurová mnohdy dražší než zlato. Fragment látky nalezli při vykopávkách v údolí Timna, asi 220 kilometrů jižně od Jeruzaléma, v lokalitě známé jako kopec otroků.

Naama Sukeniková z izraelského památkového úřadu označila objev za „velmi vzrušující a významný“. 

Je to vůbec poprvé, kdy archeologové na místě našli fialově obarvenou látku z biblického období. Dosud tuto barvu objevili jen na ulitách měkkýšů a dobových kouscích keramiky.

„Ve starověku byl fialový oděv spojován s šlechtou, s kněžími a samozřejmě s panovníky,“ řekla Sukeniková. 

„Nádherný odstín fialové, skutečnost, že nebledne, a náročnost výroby barviva, které se v nepatrném množství nachází v těle měkkýšů, to vše z něj dělalo nejvíce ceněné barvivo, které bylo mnohdy dražší než zlato,“ dodala. 

Fialová je zmíněna ve Starém i Novém zákoně, mimo jiné v souvislosti s oděvy Ježíše a králů Davida a Šalamouna.

„Barva okamžitě upoutala naši pozornost, ale bylo pro nás těžké uvěřit, že jsme našli pravou fialovou barvu z tak dávného období,“ řekl profesor Erez Ben Josef z katedry archeologie Telavivské univerzity.

Podle uhlíkového datování fragment látky pochází z doby kolem roku 1000 před naším letopočtem, kdy vládl král David a následně jeho syn Šalamoun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video