Arafatova éra je u konce, soudí jeho lidé

  • 102
Lékaři v Ramalláhu tvrdí, že Jásir Arafat má pravděpodobně leukémii. Zdroje z jeho blízkého okolí potvrdily CNN, že éra palestinského vůdce je u konce. Arafat podstoupil první sérii vyšetření v Paříži. Francouzští lékaři ale zatím leukémii vyloučili.

"Jsou jiné možnosti," prohlásila Leila Šhídová, palestinská vyslankyně v Paříži. "Lze říci, že jeho celkový stav je ve srovnání se včerejškem, mnohem lepší jak po fyzické, tak psychické stránce," podotkla Šahídová na tiskové konferenci, na níž odmítla odpovědět na jakékoliv dotazy.

Lékaři mají určit chorobu, kvůli které opustil palestinský vůdce po třech letech domácí vězení v Ramlláhu. - více zde

Testy budou pokračovat celý víkend i v dalších dnech. Výsledky slibují lékaři na polovinu příštího týdne.

V Ramalláhu se mezitím sešli nejvyšší představitelé Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Arafat na něm chybí poprvé od konce 60. let.

Podle Jásira Abida Rabbú, člena výkonného výboru, je to normální týdenní zasedání, na němž se neočekávají žádné zásadní politické změny.

Afarat odletěl do Paříže v pátek. Podle lékaře, kterého citovala agentura AFP, mohlo krevní anomálii způsobit virové onemocnění, rakovina nebo otrava krve. - více zde

O palestinského vůdce pečují lékaři vojenské nemocnice Percy na okraji Paříže. Arafat má normální, nesterilní pokoj. V sousedních pokojích jsou jeho manželka Suha, která žije v Paříži a se kterou se neviděl několik let, a jeho nejbližší spolupracovníci.

V nemocnici a jejím okolí platí mimořádná bezpečnostní opatření.

O tom, že Francie vyhoví palestinské žádosti a ujme se Arafatova léčení, rozhodl osobně prezident Jacques Chirac. S Izraelem to prý nekonzultoval. Izrael tři roky bránil Arafatovi opustit Ramalláh na západním břehu Jordánu, ale tentokrát dal svolení a údajně slíbil, že se Arafat bude moci vrátit.

Francouzské listy připomínají, že Francie vždy Arafata jakožto vůdce Palestinců respektovala a podporovala, a to i za cenu podezření, že není v blízkovýchodním konfliktu nestranná.

Muslimské organizace ve Francii rozhodnutí francouzských úřadů ujmout se Arafatova léčení uvítaly. Ústřední rada židovských obcí ve Francii (CRIF) uvedla, že se k "humanitární situaci" nebude vyjadřovat.

Palestinský předák Jásir Arafat se loučí s lidmi, kteří ho přišli podpořit před odletem na léčení do Francie. (29. října 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Blízký východ, CNN

Video