Starostka Paříže Anne Hidalgová (21. listopadu 2023)

Starostka Paříže Anne Hidalgová (21. listopadu 2023) | foto: Reuters

Starostka Paříže Hidalgová opouští síť X. Je to globální stoka, řekla

  • 16
Starostka Paříže Anne Hidalgová se rozhodla odejít ze sociální sítě X, která se podle ní proměnila v „globální stoku“ šířící dezinformace a ohrožující demokracii. Oznámila to v příspěvku na síti, která je v posledních měsících terčem kritiky za přístup k ověřování faktů.

Někdejší síť Twitter změnila přístup k obsahu příspěvků poté, co ji loni koupil miliardář Elon Musk. Po jeho nástupu firmu opustilo několik tisíc zaměstnanců, mimo jiné odpovědných za kontrolu obsahu příspěvků. Kvůli nárůstu nenávistných, zejména antisemitských textů nedávno síť kritizovala Evropská komise či Bílý dům.

„Tohle médium se stalo obrovskou globální stokou a my bychom se v ní měli brodit?... S tisícovkami anonymních účtů a trollích farem se život na Twitteru stal pravým opakem demokratického života,“ zdůvodnila svůj odchod levicová francouzská politička, která neúspěšně kandidovala v loňských prezidentských volbách.

Hidalgová byla na síti X často předmětem odsuzujících příspěvků reagujících na její snahu rozšiřovat v Paříži cyklistickou infrastrukturu na úkor automobilové dopravy.

V poslední době sklízela kritiku za svou částečně státem hrazenou cestu na Tahiti, kde se mají v rámci pařížské olympiády v příštím roce konat surfařské soutěže. Hidalgová však během cesty vyrazila i za svou dcerou žijící na tomto tichomořském ostrově.

Je podle vás síť X (dříve Twitter) stoka?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 5. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Provozovatelé sítě X podle agentury AP na zaslanou žádost o vyjádření ke slovům Hidalgové nereagovali. Samotného Muska přitom v polovině listopadu kritizoval úřad amerického prezidenta, že ve svém příspěvku podporoval nenávist vůči Židům.

Podle AP se rovněž ze sítě stahují inzerenti v obavách, že se jejich reklamy objeví po boku pronacistického obsahu a nenávistných projevů obecně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video