Angličané se rozloučili s hony na lišky

  • 53
Anglický a waleský venkov se rozloučil s tradičními hony na lišky. Zákon, který schválil britský parlament, začal platit s prvními pátečními minutami. Tisíce příznivců lovu se ve čtvrtek sešly na různých místech země, aby demonstrovaly, jak nespravedlivé bylo štvanice zakázat.

Skutečná zkouška zákona přijde tento víkend, protože někteří kritici zákazu chtějí na protest štvanice pořádat. Ve Skotsku jsou hony zakázány přes dva roky.

Naopak ochránci zvířat, podle nichž je lov na lišky archaickou zábavou, která nemá v 21. století místo, slibují ostražitost. Budou prý situaci pečlivě monitorovat.

Zákon, který prosadila Blairova vláda, naráží na odpor především na venkově. Angličané a Walesané žijící ve městech se jím tolik nevzrušují. Zatímco v druhé polovině devadesátých let štvanice podporovalo 60 procent lidí, nyní je to asi 47 procent. - více zde

Zatím není jasné, jak se policie vypořádá s těmi, kteří budou nařízení porušovat. A někteří už takový záměr ohlásili. Lovci totiž mohou lišky lovit, střílet na ně, ale nesmí dovolit, aby je štvali psi a roztrhali je.

"Definice toho, co je legální lov, a co už ne, je natolik nejasná, že se po policii chce, aby vydávala nemožná rozhodnutí," prohlásil pro BBC Simon Hart, který vede organizaci Aliance venkova, jež se zákazem nesouhlasí.

Britský nejvyšší prokurátor uvedl, že o případných žalobách rozhodne až po konzultacích s policií a státními zastupitelstvími.

Ilustrační foto.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video