Pohřeb Andrew Browna, jehož v Elizabeth City v Severní Karolíně zastřelili policisté. (3. května 2021) | foto: AP

Střelba na černocha byla v pořádku, ignoroval policii, řekl prokurátor

  • 214
Dubnová policejní střelba na černocha Andrewa Browna při razii v Elizabeth City v Severní Karolíně byla oprávněná. Uvedl to prokurátor Andrew Womble s tím, že policisté v této souvislosti stíháni nebudou. Rodina zastřeleného mluví o popravě.

Použití smrtící síly ze strany strážců zákona bylo opodstatněné, uvedl ve středu prokurátor v jihovýchodním americkém státě Andrew Womble.

Zároveň oznámil, že nebudou zveřejněna videa z kamer zasahujících policistů. Právnička rodiny zabitého dříve po zhlédnutí krátkého úryvku řekla, že podle ní šlo o popravu. Brownova rodina v prohlášení označila prokurátorovo dnešní rozhodnutí za urážku, uvedla agentura AP.

Podle okresního prokurátora byla při konfrontaci s Brownem palba policistů oprávněná, protože 42letý muž ignoroval jejich pokyny a proti jednomu z nich se rozjel v autě. Strážci zákona začali pálit až poté, ukazovaly podle agentury Reuters záběry z 21. dubna, prezentované při středeční tiskové konferenci.

„Jednání pana Browna způsobilo, že tři strážníci z úřadu šerifa (okresu) Pasquotank County důvodně vyhodnotili, že pro ochranu sebe i jiných je zapotřebí použít smrtící sílu,“ uvedl Womble. Tři strážci zákona do Brownova vozidla vypálili šest kulek, z nichž dvě zasáhly řidiče.

Příčinou smrti byl zásah zezadu do hlavy. „Smrt pana Browna byla oprávněná,“ řekl Womble, podle kterého muž představoval bezprostřední hrozbu. Šerif okresu Pasquotank County, v němž leží Elisabeth City, dnes upřesnil, že policisté kvůli zastřelení Browna o práci nepřijdou. Doplnil ale, že budou potrestáni v disciplinárním řízení a přeškoleni.

Právníci rodiny zastřeleného události po zhlédnutí 20sekundového úryvku videa ze zásahu podávali úplně jinak. Podle advokátky Chantel Cherryové-Lassiterové Brown v momentě střelby policisty neohrožoval, protože se před nimi pokoušel ujet. „Byla to poprava“, uvedla několik dní po incidentu.

„Nemohli ho jednoduše nechat ujet, jak někteří naznačují,“ míní prokurátor Womble. Novinářům dnes ukázal vybrané části videozáznamů z dubnového zásahu, v celém rozsahu ale snímky zveřejnit nehodlá. Tři policisté, kteří před měsícem stříleli, z nichž jeden je černoch, nebudou obviněni z žádného trestného činu.

Skupina celkem sedmi strážců zákona se 21. dubna s Brownem střetla při provádění domovní prohlídky související s vyšetřováním drogové trestné činnosti. Ve vozidle zastřeleného muže pak našli hrudku omamné látky metamfetamin, řekl Womble. Brown byl podle něj úřadům známý jako muž s dlouhým seznamem zatčení a odsuzujících verdiktů.

Jeho smrt vyvolala v Elizabeth City protesty a přitáhla pozornost daleko za hranicemi okresu Pasquotank, jelikož používání síly ze strany policie je v posledních měsících v USA obzvláště ožehavým tématem. Browna policie zastřelila den poté, co porota v Minneapolisu uznala vinným z vraždy druhého stupně bývalého policistu Dereka Chauvina za loňský zákrok proti Georgi Floydovi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video