Američtí vědci hlásí objev desáté planety sluneční soustavy | foto: Kresba NASA/JPL

Američtí vědci tvrdí, že našli desátou planetu Slunce

  • 35
Američtí vědci tvrdí, že objevili desátou planetu sluneční soustavy. Nejvzdálenější těleso od Slunce je větší než Pluto. Zatím se jmenuje 2003 UB313, uvedl zpravodajský server BBC. Vědci ho vyfotili pomocí Samuel-Oschinova teleskopu z hory Palomar na jihu Kalifornie.

Objekt se nachází asi 15 miliard kilometrů od Slunce.

Šéf oddělení astronomie planet prestižního Kalifornského technologického institutu v Pasadeně Michael Brown oznámil objev v pátek na narychlo svolané tiskové konferenci. Zabezpečenou webovou stránku s daty o novém tělese totiž prolomil hacker, který pohrozil, že informaci zveřejní.
 
Planetu vyfotografoval Brown s kolegy Chadem Trujillem z observatoře Gemini a David Rabinowitz z Yaleovy univerzity už koncem října 2003, ale pohybující se těleso zjistili až letos v lednu po podrobné analýze snímků.

Objekt unikal pozornosti analytiků tak dlouho, protože jeho oběžná dráha má jiný sklon než orbity ostatních planet.

Brown přiznal, že označení objektu, složeného patrně z kamene a ledu, za planetu patrně vzbudí mezi odborníky spory.

Pokud ale 2003 UB313 není planetou, pak podle něj není planetou ani Pluto. Vědec již také navrhl pro nový objekt jméno, které ale musí ještě schválit Mezinárodní astronomická unie.

"Je to první potvrzený objekt větší než Pluto ve vnější části slunečního systému," tvrdí Brown.

Astronomové jsou ohledně rozměru tělesa zdrženlivější a na přesné velikosti tělesa, která se určuje podle jasu, se ještě neshodli. Na základě množství odráženého světla odhadli, že je rozměrově nejméně stejná jako Pluto, ale může být až jeden a půl krát větší, jak tvrdí Brown. Určení přesné velikosti potrvá podle vědců ještě nejméně půl roku.

Mnozí vědci upozorňují, že Pluto není planetou, nýbrž je součástí takzvaného Kuiperova pásu, ve kterém se shromáždily zbytky těles a objektů po vzniku sluneční soustavy. Z toho pásu obvykle vylétají také komety na své protáhlé eliptické dráhy kolem Slunce.

Brownův tým objevil už loni oznámil, že ve stejné oblasti objevil těleso, které nazval Sedna. Už tehdy tvrdil, že objevil desátou planetu obíhající kolem Slunce. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video