Nejen nejhledanější terorista světa, ale také nadaný recitátor vlastních veršů.

Nejen nejhledanější terorista světa, ale také nadaný recitátor vlastních veršů. | foto: Profimedia.cz

Americký vědec vydá dílo „nadaného poety“ Usámy bin Ládina

  • 32
Vůdce Al-Kajdy Usáma bin Ládin je nejen nejhledanějším teroristou světa, ale také nadaným básníkem a recitátorem. Tvrdí to Flagg Miller z Kalifornské univerzity. Příští týden chce zveřejnit ukázky z jeho poezie, která se našla nahraná na páskách v jeho skrýši v Afghánistánu.

Vůdce teroristické sítě byl podle profesora Millera, který vyučuje arabskou poezii, během devadesátých let vyhledávaným recitátorem a vesničané si ho zvali na svatby a různé oslavy.

"Usáma bin Ládin má důmyslné rytmy a rýmy. A to je také důvod, proč si lidé jeho verše nahrávali na pásky a poté je nechávali kolovat podobně jako populární písně," řekl profesor Miller pro server Timesonline. 

Podle něj se v nich Ládin představuje jako "básník boje", jehož slova mají vést jeho následovníky do romantického útočiště v horách Hindúkuše. "Hory často používá jako metafory," dodává Miller.

Pohoří zmiňuje vůdce Al-Kajdy ve svých básních jednak jako hranice rozdělující Araby, ale také jako prostředek, který je zbaví pokušení světského světa.

Bavič s posláním
Podle Millera ale nejsou Usámovy verše nevinné. "Vypráví hrdinské historky o mrtvých mudžáhidech pocházejících z vesnic, ve kterých vystupoval. Často to bylo poprvé, co se rodiny dozvěděly o jejich osudu. Mísil tyto zprávy s radikální teologií a vlastními verši postavenými na tradiční válečné poezii, aby probudil zájem mladých mužů," řekl profesor.

Podle Millera bin Ládin stavěl verše tak, aby měly zamýšlený efekt a vliv na své posluchače. "Promýšlel slova tak, aby vzrušovala nespokojené mladíky, aby jim nabízela únik před staršími a z jejich vesnic. Namísto toho mnozí z nich zemřeli mučivou smrtí," dodal Miller pro Timesonline.

Vědci: Bin Ládin je ostuda tisíciletí
Nahrávky našli američtí vojáci při invazi do Afghánistánu po zářijových útocích na Spojené státy v roce 2001.

Miller se k nim poprvé dostal před čtyřmi lety, když je zkoumali překladatelé FBI a pátrali v nich po zakódovaných vzkazech pro spící teroristické buňky.

Identifikoval mezi nimi dvě desítky těch, na nichž zní "charakteristicky monotónní" hlas Usámy bin Ládina. Ukázky z těchto nahrávek se mají objevit v říjnovém čísle časopisu Language and Communication.

Ne všichni odborníci na arabský svět ale zveřejnění nahrávek vítají. "Jsou nevyzrálé a brutální, složené s minimálním umem tak, aby získaly vnímavou duši mladých a po krvi prahnoucích mužů," říká jeden z vědců, který si nepřál uvést své jméno.

"Bin Ládin je nyní odhalen jako ostuda dvě tisíciletí trvající arabské kultury," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video