Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP Photo/Rafiq Maqbool, ČTK

Americký Senát projedná zrušení zákona o homosexualitě v armádě

  • 17
Branný výbor amerického Senátu projedná v listopadu možnost zrušit zákon "na nic se neptat, nic neříkat". Podle něho musejí homosexuálové tajit svou sexuální orientaci, aby mohli sloužit v armádě. Barack Obama už během prezidentské kampaně, jež podpořilo mnoho vlivných homosexuálů, slíbil, že toto opatření zruší.

Datum zasedání výboru ještě nebylo stanoveno, uvedl podle agentury AFP předseda senátního branného výboru, demokrat Carl Levin. Sám byl vždycky odpůrce tohoto zákona. "Doufám, že se nám podaří najít způsob, jak zákon známý v USA podle zásady ‘na nic se neptat, nic neříkat’ zrušit," řekl demokratický senátor.

Zákon z roku 1993 umožňuje homosexuálním vojákům sloužit v armádě pod podmínkou, že se k opačné orientaci nepřiznají. Na ni se sice nikdo nesmí ptát, pokud ale vyjde najevo, armáda dotyčné jedince většinou ze služby vyřadí.

Už bývalý prezident Bill Clinton po svém nástupu do úřadu v roce 1993 nařídil Pentagonu, aby v armádě při odvodech skoncoval s diskriminací založenou na sexuální orientaci uchazečů o službu.

Jeho iniciativa ale nebyla dobře přijata ani generálním štábem, ani republikánskou opozicí a ani převážnou částí americké veřejnosti. Výsledkem byl kompromisní návrh "na nic se neptat, nic neříkat", který byl nakonec přijat jako zákon a platí dodnes.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video