Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Americký radar v Česku bude, řekl Klaus v BBC

  • 1316
Prezident Václav Klaus je přesvědčen, že v Česku jednou bude stát americká radarová základna. "Nebude to zítra. Je mnoho technických a legislativních otázek, které se musí vyřešit. Takže to nějaký čas potrvá," prohlásil Klaus v pořadu Hardtalk britské televize BBC. Radar je podle něj vyjádřením spolupráce s USA.

"Po Evropě je mnoho amerických vojenských zařízení, takže na radaru v České republice by nebylo nic šokujícího," řekl prezident. Transatlantická spolupráce s Amerikou je pro něj důležitější než debaty o tom, za jak dlouho může mít Írán či jiné země účinné balistické rakety.

Moderátor pořadu Stephen Sackur se zmínil i o Moskvě a jejím krajně odmítavém postoji k plánu Spojených států postavit základny v Česku a Polsku. Klaus odvětil, že Putinově stanovisku dokáže rozumět, ale že odpor Kremlu nezmění nic na tom, že Češi si o radaru rozhodnou sami.

"Já jen varuji před rychlými rozhodnutími a vyzývám k dialogu," uvedl Klaus. Hledání kompromisu by prý mohlo usnadnit NATO, kdyby se do procesu budování protiraketového štítu zapojilo.

Boj proti oteplování je arogantní
Klaus v Hardtalk hovořil také o globálním oteplování. Svými obvyklými slovy se pustil do environmentalistů, jejichž boj proti klimatickým změnám považuje za politický, nikoli vědecký. Oteplování je podle něj přirozený jev a snaha člověka s ním bojovat je arogantní.

Za pár let prý budou změny klimatu coby téma zapomenuty a příští generace se budou současným diskusím jen smát. "Budeme řešit docela jiné problémy," prohlásil Klaus.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video