Dmitrij Medveděv a Chu Ťin-tchao (23. května 2008)

Dmitrij Medveděv a Chu Ťin-tchao (23. května 2008) | foto: Reuters

Americký protiraketový deštník škodí světu, podepsaly Čína a Rusko

  • 73
Čína a Rusko společně odsoudily záměr USA umístit do Evropy, konkrétně do Česka a Polska, části protiraketového štítu. Ve společném prohlášení vydaném během návštěvy nového ruského prezidenta Medveděva v Pekingu se uvádí, že plán uškodí světové strategické rovnováze. Moskva odmítá americké plány dlouhodobě.

"Obě strany jsou přesvědčeny, že vytvoření globálního systému protiraketové obrany - včetně umístění takových systémů do konkrétních regionů světa - nepomůže strategické rovnováze a stabilitě, poškodí mezinárodní úsilí o kontrolu a nešíření zbraní," stojí v dokumentu.

Ten v Pekingu podepsali prezidenti obou zemí: za Čínu Chu Ťin-tchao a za Rusko Dmitrij Medveděv. Ten se dnes do Číny přesunul z Kazachstánu, který byl jeho prvním zahraničním cílem v úřadu.

Plán Američanů, kteří chtějí do Česka umístit radar a do Polska antirakety, prý uškodí i sílící důvěře mezi zeměmi a regionální stabilitě. Američané tvrdí, že protiraketový deštník je obranou proti zlotřilým režimům, zejména pak proti Íránu, který podle nich bude do několika let disponovat jadernou zbraní.

Teherán opravdu obohacuje uran ve velkém, ale tvrdí, že jeho jaderný program má čistě mírový charakter a materiál slouží jen jako palivo do elektráren. Za velké vítězství označil režim prezidenta Ahmadínežáda nedávnou zprávu amerických tajných služeb, podle níž se Írán sice v minulosti snažil o vývoj bomby, ale od této snahy už před několika lety upustil.

Moskva se proti americkému protiraketovému plánu staví dlouhodobě. Zvlášť Medveděvův předchůdce Vladimir Putin, který počátkem května odešel z Kremlu rovnou do křesla předsedy vlády, nešetřil na tomto poli ostrými výroky.

Americké plány nás přímo ohrožují, prohlašoval, a tak pokud základny v Česku a Polsku opravdu vyrostou, budeme na ně muset zaměřit své zbraně.

Vše o americkém radaru v Česku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video