Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci Bílého domu ve Washingtonu. (19. dubna 2020) | foto: ČTK

Trump navzdory nákaze nařídil otevření náboženských míst po celých USA

  • 73
Náboženská místa by se po celých Spojených státech měla otevřít už o tomto víkendu. Americký prezident Donald Trump je v pátek navzdory šíření nákazy onemocnění covid-19 prohlásil za nezbytnou službu pro Američany. Úmysl otevřít kostely, synagog a mešit Trump oznámil na tiskové konferenci v Bílém domě.

„Ode dneška prohlašuji náboženská místa – jako kostely, synagogy a mešity – za nezbytná místa, která poskytují nepostradatelné služby,“ Řekl Trump. Zároveň prohlásil, že pokud se guvernéři jednotlivých amerických států nebudou jeho příkazem řídit, tak jejich rozhodnutí zvrátí. 

Agentura AP však poznamenala, že není jasné, jak to chce prezident učinit a zda k tomu má patřičnou pravomoc. „V Americe potřebujeme více modliteb, ne méně,“ dodal prezident.

Koronavirus ve světě

Indický chlapec při odebírání vzorků na testování na nákazu koronavirem ve...
Jednotka vojáků z Čínské lidové armády pochoduje Zakázaným městem v Pekingu....
Palestinský trenér boxu Osama Ayob při pouličním tréninku v Gaze s jednou ze...

Donald Trump i přes varování některých expertů dlouhodobě prosazuje co nejrychlejší otevření americké ekonomiky, která restrikcemi proti šíření nákazy koronaviru silně utrpěla. Podle mnoha pozorovatelů tak činí zejména proto, aby si zajistil dostatečnou podporu veřejnosti před listopadovými prezidentskými volbami, ve kterých usiluje o znovuzvolení.

USA evidují už téměř 1,59 milionu pozitivních nálezů covidu-19 a přibližně 95 tisíc mrtvých, což je zdaleka nejvíce ze všech zemí na světě. Všechny americké státy už v různé míře začaly uvolňovat ochranná opatření, někteří guvernéři v těžce zasažených oblastech však v tomto směru postupují pomaleji kvůli obavám z možné další vlny nákazy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video