USA využily k útoku bezpilotní letadlo. Vrtulníky v září odstřelovala pakistánská obrana.

USA využily k útoku bezpilotní letadlo. Vrtulníky v září odstřelovala pakistánská obrana. | foto: Profimedia.cz

Američané opět útočili v Pákistánu. Zabili údajně pět ozbrojenců

  • 157
Americké bezpilotní letadlo zaútočilo na pákistánskou provincii Vaziristán ležící u hranic s Afghánistánem. Podle místních zdrojů tam raketami zabilo pět lidí. Zdroje z americké rozvědky je označili za teroristy, kteří se v provincii skrývali.

"Odpálili dvě rakety v průběhu asi jedné minuty," popsal svědek z metropole Severního Vaziristánu. "Způsobily obrovské výbuchy," dodal.

Podle zdroje z americké rozvědky, který cituje agentura Reuters, rakety zabily pět ozbrojenců. Spojené státy region odstřelují už od září, podle agentury Reuters už zaútočily nejméně desetkrát. Naposledy zde americké rakety ve čtvrtek zabily osm lidí. Tři z nich byli údajně teroristé napojení na Al-Kajdu.

Zástupci Pákistánu dnešní nálet odsoudili. "Takové útoky posílí protiamerické nálady, které nejsou prospěšné ani pro nás ani pro USA," řekl mluvčí pákistánského ministerstva vnitra Mohammad Sadiq.

Americké armáda argumentuje tím, že v kmenových regionech poblíž afghánských hranic mají sídlo ozbrojenci, kteří odtud vyráží k útokům na jednotky NATO do Afghánistánu. Oficiálně se USA k útokům za afghánskými hranicemi většinou nevyjadřují.

Pákistánská protiletecká obrana už se několikrát proti útokům USA bránila. Naposledy v půlce září vyhnala dva americké vrtulníky za své hranice. - čtěte Pákistánci prý stříleli po Američanech, vyhnali jejich vrtulníky za hranice

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video