Bollywood

Bollywood - Tady tanečnice upozorňuje na svoje nalíčené oči | foto: David Port

Američané chtěli porazit Taliban s pomocí hvězd Bollywoodu

  • 17
Nejen vojenskou, ale i kulturní válku vedou USA v Afghánistánu. A tvrdě. Podle depeší, které unikly na server WikiLeaks, navrhovali Američané nasadit proti Talibanu populární bollywoodské herce.

Byl na ně zvláštní pohled: místní náboženský vůdce, mulla, jako každý večer zasedl s přáteli k televizi. Muž, který v době talibanské vlády řídil severoafghánskou vesnici Daraj-Suf, nabídl hostům vejce a chléb.

Pak již Afghánci nespustili oči z bollywoodské novely. Chvílemi se zdálo, že slzí dojetím. Psal se rok 2007, Američané byli v Afghánistánu šestým rokem a filmy, které Taliban zakazoval, běžely všude.

Pro ty, kteří by snad neznali pojem Bollywood: indické město Bombaj proslulo filmovou a televizní produkcí, zisky odvětví se pohybují až v řádu miliard dolarů.

Afghánci indické romantice propadli, ale nejen oni. Mnohdy melodramatické, výrazně stylizované filmy dobývají jižní Asii i země Zálivu, fanoušků přibývá i v Evropě...

Popularity Bollywoodu si nešlo nevšimnout. I proto američtí diplomaté navrhovali v roce 2007 zapojit hvězdy bombajského showbyznysu do bojů v Afghánistánu. Vyplývá to z jejich zprávy, kterou zveřejnil server WikiLeaks.

"Bollywoodské filmy jsou v Afghánistánu nesmírně populární. Stálo by za pokus oslovit ochotné indické celebrity, aby navštívily Afghánistán. A přitáhly pozornost na sociální aspekty současného života Afghánců," uvádí se ve zprávě.

Měkká síla nelítostné romantiky

Podle Američanů šlo o to, aby Indie využila tzv. měkkou či kulturní sílu, kterou díky Bollywoodu disponuje, a pomohla při "rekonstrukci Afghánistánu".

Tímto pojmem se obvykle označuje komplexní úsilí spojenců vedených USA o ovládnutí každodenního života v Afghánistánu. Tedy zmenšení či eliminaci vlivu radikálního hnutí Taliban, které spojenci svrhli v roce 2001. A které pod vlivem tzv. deobandismu, striktního výkladu islámu, odmítalo mimo jiné televizi a v podstatě i hudbu.

Pákistán by byl proti

K námluvám mezi Bollywoodem a Američany opravdu došlo, byť ke svatbě nikoli. Příznačné je, že bollywoodští umělci během setkání s Američany nadšeně vítali slib následné spolupráce s kolegy z kalifornského Hollywoodu.

Lze se jen domýšlet, proč k poněkud bizarnímu angažmá nedošlo. USA se však jistě bály především reakce pákistánské vlády, která je pro ni životně důležitým spojencem v kraji. A Islámábád se upřímně hrozí představy, že Indie - jeho tradiční, až genetický rival - posílí vliv v Afghánistánu.

Tancující bombajské celebrity na kábulském pódiu patří do kategorie proher, které si Pákistán nemůže dovolit. O estrádě nepřemýšlejí zřejmě již ani Američané: těžko chtít po krasavicích, byť zocelených frenetickým tancem, aby vystupovaly (třeba) s neprůstřelnými vestami.

Přesto je možné, že se Afghánci dočkají a jednou přivítají živé bollywoodské herce. Prezident USA Barack Obama totiž tvrdí, že loňské posílení amerických jednotek přispělo k oslabení Talibanu, dominantní povstalecké skupiny v zemi. Ostatně, kdoví zda by se i někteří talibanci nepřišli na filmové divy podívat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video