ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Za tahák půjde alžírský politik za mříže. Země školní podvody tvrdě trestá

  • 6
Alžírský soud poslal na tři roky do vězení poslance parlamentu za pokus podstrčit dceři tahák, který jí měl pomoci při maturitní zkoušce. Rozsudek vynesl soud ve městě El-Oued ležícím 630 kilometrů jihovýchodně od Alžíru. Loni bylo za podvody při maturitách odsouzeno třicet lidí, kteří dostali tresty od šesti měsíců do tří let.

Případ podvádění při maturitách je o to závažnější proto, že potrestaný poslanec Abdan Násir Ardžún patří k vládnoucí alžírské straně FLN. Předáním obálky s tahákem pověřil velitele místních četníků, jehož pak policisté také zadrželi a obvinili ho z pokusu o podvod a zneužití funkce. Podvod s opisováním odhalil člověk pověřený dohledem nad maturanty a podal stížnost na poslance i na četníka.

Poslanci nepomůže ani parlamentní imunita, která se podle alžírské ústavy vztahuje pouze na aktivity související s poslaneckým mandátem.

Senegalec se převlékl za ženu, za svou přítelkyni chtěl složit maturitu

Podle agentury AFP v posledních letech v Alžírsku začalo ve školách přibývat podobných podvodů, to vedlo úřady ke zpřísnění postihu za ně. Například za prozrazení výsledků školních testů nyní hrozí až patnáctileté vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video