Vítězka newyorských primárek Ocasio-Cortezová

Vítězka newyorských primárek Ocasio-Cortezová | foto: AP

Zemětřesení u amerických demokratů: mocného straníka vyřadila servírka

  • 376
Američtí demokraté se vzpamatovávají z šoku. Vlivného demokratického kongresmana Josepha Crowleyho porazila v newyorských stranických primárkách osmadvacetiletá Alexandria Ocasiová-Cortezová. Výsledek volebního souboje symbolizuje střet mezi tradičním vedením a levicovou frakcí strany.

Alexandria Ocasiová-Cortezová porazila Crowleyho o 36 procentních bodů.  Crowley je jedním z nejvlivnějších demokratů a nyní ve sněmovně dokončuje desátý mandát, kongresmanem je od roku 1999. Analytici ho tipovali na budoucího předsedu Sněmovny reprezentantů.

Ocasiová-Cortezová byla za posledních 14 let první, kdo se ho rozhodl vyzvat na souboj. Výsledek volebního souboje symbolizuje střet mezi tradičním demokratickým vedením a liberální frakcí inspirovanou prezidentskou kampaní nezávislého senátora Bernieho Sanderse.

„Demokratická strana je rozpolcená. Hledají svou identitu. Uvnitř strany se prosadili vyhraněnější a pokrokovější lidé, kteří útočí na tradiční establishment. Také hledají výraznější způsoby, jak oslabit Donalda Trumpa,“ okomentoval pro iDNES.cz dění uvnitř strany Kryštof Kozák, vedoucí Katedry severoamerických studií na Univerzitě Karlově.

Včera servírka, dnes politička

Osmadvacetiletá Ocasiová-Cortezová, jejíž matka přišla do USA z Portorika, dříve pracovala jako číšnice či vydavatelka dětských knih. Byla však známá jako komunitní aktivistka, členka demokratických socialistů a angažovala se v Sandersově kampani. 

„DemokratIcké strany se nestydí za demokratickou nálepku. Ocasiová-Cortezová prosazuje hlavně kvalitní a dostupné vzdělávání, její klíčovou prioritou je dostupné bydlení. Je jasné, že se vymezuje vůči tradičnímu vyhrocenému individualismu. Nebere stát jako nepřítele, ale spíše jako nástroj,“ uvedl Kozák. 

O překvapivosti Crowleyho porážky vypovídají i finanční příspěvky, které na svou kampaň oba kandidáti vybrali. Zatímco Crowley, který se mohl opřít o podporu stranického vedení, získal dva a půl milionu dolarů, jeho rivalka obdržela jen 300 tisíc dolarů.

„Spoustu lidí vzrušil její hispánský původ a barva pleti,“ řekl Michael Blake, místopředseda Demokratického národního výboru zastupující Bronx. Myslí si, že lidé volili Ocasiovou-Cortezovou kvůli barvě její pleti, ta to však odmítá. „Nejsilnější podpora pocházela z oblastí, které nebyly převážně hispánské,“ komentoval výsledky výzkumník Steven Romalewski.

27.června 2018 v 04:00, příspěvek archivován: 28.června 2018 v 12:20

This photo is from Nov. 14, 2017. Alexandria Ocasio-Cortez, 28, was then working as a bartender. Less than a year later, she defeated the likely next Speaker of the House, and will almost certainly be the youngest woman ever elected to Congress https://t.co/JgHjdQWAF6

Vítězka newyorských primárek se okamžitě stala politickou hvězdou, podle deníku The New York Times se však se s nabytou slávou vyrovnává dobře. S úsměvem vyhověla každé žádosti o fotku a neustále děkovala svým voličům.

„Jsem zvyklá, že o mně v komunitě vědí. Ale aby za mnou přicházelo tolik lidí s žádostí o selfie? Je to šílené,“ řekla Ocasiová-Cortezová s širokým úsměvem na tváři.

Crowley již porážku uznal a vyjádřil podporu své protikandidátce s tím, že administrativa prezidenta Donalda Trumpa je hrozbou, které je nutné čelit jednotně. V listopadových volbách se Ocasiová-Cortezová střetne s republikánem Anthonym Pappasem. Očekává se, že Pappase porazí.

27.června 2018 v 04:20, příspěvek archivován: 28.června 2018 v 12:21

I want to congratulate @Ocasio2018. I look forward to supporting her and all Democrats this November. The Trump administration is a threat to everything we stand for here in Queens and the Bronx, and if we don't win back the House this November, we will lose the nation we love.

„Někteří kampaň vedli jako v roce 1998 a ne v roce 2018,“ uvedl nejmenovaný zdroj z Crowleyho volebního týmu deníku The New York Times.

Porážku mocného demokrata analytici srovnávají s republikánskými primárkami z roku 2014 ve Virginii. Málo známý profesor David Brat z pravicově-konzervativního hnutí Tea Party tehdy porazil druhého nejmocnějšího muže republikánů ve sněmovně Erica Cantora. Cantor po zveřejnění výsledku rezignoval na post šéfa republikánské většiny ve sněmovně a krátce poté odešel i z Kongresu.

Spojené státy v listopadu čekají volby do Kongresu a demokraté si dělají naděje, že by mohli získat většinu ve Sněmovně reprezentantů i Senátu. Pak by mohli částečně zablokovat Trumpův program.

Kozák však upozorňuje, že kandidáti jako Ocasiová-Cortezová to budou mít v takzvaných midterm volbách těžší. „V primárkách to funguje jinak než ve volbách. Lidé s vyhraněnými názory to mají ve volbách obtížnější. Je pro ně těžší získat středové voliče. Ale republikáni mají podobný problém - i u nich vyhrávají primárky vyhranění lidé,“ myslí si odborník na americkou politickou scénu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video