Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alessandra Pennová, hrdinka 11. září

  0:01
Alessandra Pennová má tvář, postavu i úsměv hollywoodské herečky. Snědá pleť, výrazné rysy, černé vlnité vlasy stočené do vysokého drdolu a konečně i hispánské jméno napovídají, že její předkové přišli odněkud z Karibiku.

Alessandra je ovšem pravou Američankou a ke kariéře hollywoodské hvězdy má hodně daleko. Potkáte ji na místě, kde byste to čekali nejméně. Je administrátorkou kostela svatého Pavla, jedné z nejstarších budov v New Yorku.

Osudy božího stánku i ženy, která o něj pečuje, jsou už dva roky tak úzce propojeny s Ground Zero, místem, kde se po teroristických útocích 11. září zřítila newyorská dvojčata, až se tají dech.

V prvních hodinách a dnech po tragédii 11. září se kaple sv. Pavla stala zcela spontánně útočištěm pro stovky záchranářů, kteří na Ground Zero od prvního okamžiku pomáhali - hasičů, policistů, zdravotníků, dobrovolníků.

"Několik týdnů přicházeli pokrytí centimetry prachu a špíny a s úplně rozpálenými, zničenými podrážkami bot - tak dlouho se držela na Ground Zero výheň," vypráví Alessandra, která to všechno před dvěma lety zažila. Bez zaváhání je možné počítat ji mezi žijící "americké hrdiny 11. září" a návštěvníci kostela tak na ni také hledí.

Její kostel je místem, které tisícovkám dalších bezejmenných "amerických hrdinů" poskytovalo fyzické i duchovní útočiště, dalo jim další energii do života i novou víru, že lidská existence má po tom všem, co se stalo, ještě nějaký smysl.

Třetí nejstarší kostel v New Yorku, Kaple sv. Pavla, byl postaven v roce 1776. Obklopen malým parčíkem a prostým hřbitovem, na rohu Broadwaye, leží v těsné blízkosti Ground Zero. Kaple je tak dobře skryta ve stínu ostatních mrakodrapů, že prakticky nebyla při tragédii poškozena.

Bylo to ostatně už podruhé v historii, kdy kaple skoro zázrakem unikla zkáze. Poprvé za války o nezávislost, kterou koncem osmnáctého století vedli Američané s Brity, kdy na tisíc okolních dřevěných domů lehlo popelem. Tehdy stovky lidí běhaly s kýbly vody až od řeky Hudson, aby kostel zachránily.

Hrůzy 11. září zajistily kostelu smutné místo v dějinách. Po celou dobu, kdy záchranáři hledali v rozvalinách zavalené oběti a jejich pozůstatky, kdy pátrali v okolních mrakodrapech, nakládali trosky, starala se Alessandra s mnoha dalšími o to, aby tito lidé mohli přežít. Aby se mohli v klidu umýt, najíst, aby jim někdo promnul bolavé nohy, namasíroval zmožená záda, aby se mohli pomodlit.

Špinaví a zemdlení hasiči přicházeli, lehali si do dřevěných lavic a usínali tam, kde před více než dvěma sty lety usedal k modlitbám první americký prezident George Washington. Dodnes jsou lavice podivně odřené a oprýskané - památka na hrubé hasičské opasky, sekyrky a další nástroje, s nimiž tu usedali - a tak už to prý z piety zůstane.

"Kaple nebyla přístupná veřejnosti. A málokdo si dnes umí představit, jak to tu tehdy vypadalo," vypráví Alessandra. "Připravovalo se tu tisíc jídel denně. Vařili pro nás i v luxusním hotelu Waldorf Astoria. Jednou zničehonic přijel náklaďák a vysypal tu tisíce pracovních ochranných bot. Byly to měsíce naplněné šlechetností. Doba, kdy se zoufalí lidé kolem ptali, kde je Bůh, a my odpovídali, tady."

Dnes je kaple jakousi svatyní a poctou těm, kteří tu přes rok pomáhali. Možná až trochu cirkusová výzdoba - obrovské barevné plakáty se symboly 11. 9., které namalovaly a poslaly děti ze škol z různých částí USA i světa. Figurína obsypaná odznaky různých záchranných a hasičských týmů - Niagara regional Police, Michelau Feuewehr až z Německa...

"Pro mne je to tady jakási protiváha terorismu, s nímž vedeme boj. Toto místo symbolizuje lidskou práci a nenásilnou odpověď. Světlo na Ground Zero," dodává Alessandra.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...