Albrightová a Ivanov se neshodli na řešení konfliktu v Kosovu

- Ministři zahraničí USA a Ruska Madeleine Albrightová a Igor Ivanov, kteří se v úterý v Oslu sešli poprvé od začátku bombardování Jugoslávie, se neshodli jak vyřešit kosovskou krizi. Schůzka představitelů G8, která měla rozpracovat výsledky jednání Albrightová-Ivanov, se tak nekoná.
Ivanov po jednání, které trvalo dvakrát déle než se plánovalo, prohlásil, že Rusko svůj odmítavý postoj k úderům NATO nezměnilo.

Ruský ministr zahraničí Igor Ivanov v Oslu prohlásil, že jeho rozhovory s americkou partnerkou Madeleine Albrightovou byly velmi užitečné a oba chtějí v diplomatickém úsilí o politické vyřešení kosovského konfliktu pokračovat.
Albrightová řekla novinářům, že obě země budou nadále společně usilovat o mírové vyřešení krize v Kosovu. Jádrem jakýchkoli mírových sil pro Kosovo však musejí být podle ní jednotky NATO.
Ivanov prohlásil, že aliance by měla v zájmu mírové dohody o Kosovu zastavit letecké údery na Jugoslávii, a dodal, že mírové síly byly jedním z nejkomplexnějších témat úterních jednání v Oslu.
Podle Albrightové bylo dosaženo shody v četných zásadách řešení kosovského problému, avšak rozpory přetrvávají ve formě vojenské přítomnosti v této jihosrbské provincii.


Jednání Albrightové a Ivanova, které se konalo přímo na letišti v Oslu, bylo zatím přerušeno. O obsahu ani výsledku dosavadního jednání v hotelu na letišti Gardermoen nebylo nic oznámeno, avšak podle nejmenovaného norského diplomata se teď chtějí oba ministři poradit se svými vládami. Jiný diplomat pouze sdělil, že rozhovory jsou zřejmě obsahově velmi bohaté, takže obě strany považují za nutné konzultovat s vládami.
Albrightová se chtěla při úterní schůzce pokusit o zapojení Ruska do politického řešení krize v Kosovu. Moskva od začátku odmítá letecké údery NATO na Jugoslávii, jimiž se aliance snaží přinutit Bělehrad, aby zastavil vyhánění etnických Albánců z Kosova.

Ministři zahraničí USA Madeleine Albrightová a Ruska Igor Ivanov si podávají ruce při svém setkání v Oslu. Oba představitelé se neshodli na řešení kosovské krize.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video