Al-Kajda je i v Česku, tvrdí německá špionáž

  • 94
Obávaná Al-Kajda má údajně své lidi v České republice. Poukázala na to německá špionážní služba v procesu s teroristy ze skupiny Tauhíd. Lidé s těsnými vazbami na bin Ládinovu síť utvořili podle zpravodajské služby buňky nejen v Německu, ale i v Británii, Belgii, Dánsku, Česku a Spojených státech.

Tauhíd má těsné personální a strukturální vazby na teroristickou síť Al-Kajda.

Udržuje také styky s dalšími islamistickými skupinami jako je Hizballáh nebo alžírská GIA, konstatuje expertiza Spolkové zpravodajské služby BND.

Před soudem v Düsseldorfu stojí sedmadvacetiletý Palestinec, který je podezřelý z členství v teroristické skupině. Zatím se přiznal, že plánoval útoky na Židy v Berlíně a Düsseldorfu.

Po určitou dobu byl údajně v Afghánistánu osobním strážcem Usámy bin Ládina.

Skupinu Tauhíd řídí mezinárodně hledaný terorista a odborník na výbušniny abú Músá Zarkáví. Podle studie BND je také vůdcem jednoho z křídel Al-Kajdy.

Zátah proti členům Tauhídu proběhl v Německu loni v dubnu. Při razii byla zadržena asi desítka lidí z různých arabských zemí. - více zde

Cílem hnutí je podporovat a rozvíjet akce „svaté války“ po celém světě. Angažují se v něm často Palestinci žijící v Jordánsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video