Členové Greenpeace pronikli na bezpečnostní plošinu Stena Don (31. srpen 2010)

Členové Greenpeace pronikli na bezpečnostní plošinu Stena Don (31. srpen 2010) | foto: AP

Aktivisté z Greenpeace pronikli na ropnou plošinu u Grónska

  • 29
Několik členů ekologického hnutí Greenpeace údajně proniklo na skotskou ropnou plošinu Cairn Energy u západních břehů Grónska a donutilo společnost zastavit vrtání. Aktivisté prý mají zásoby na několik dnů. Dánská policie zatím prý o incidentu nedostala žádné informace.

Podle prohlášení hnutí Greenpeace čtyři specializovaní horolezci pronikli do pětisetmetrového bezpečnostního okruhu kolem plošiny Stena Don v nafukovacích člunech a zavěsili se na plošinu se svými stany. Visí zhruba 15 metrů nad mrazivými vodami oceánu. Údajně mají zásoby, které jim vystačí k setrvání v závěsu několik dní.

Aktivisté tvrdí, že pokud se jim povede zabránit - byť jen krátkodobě - vrtání na místě, bude mít firma Cairn Energy problémy dokončit průzkum oblasti před zimním obdobím a bude tak muset zanechat pátrání po ropě u břehů Grónska až do příštího roku.

Akce Greenpeace je součástí kampaně tohoto hnutí na protest proti hlubokomořským vrtům po úniku ropy z poškozeného vrtu firmy BP v Mexickém zálivu, který podle expertů způsobil jednu z největších ekologických katastrof v dějinách.

"Nesmíme dovolit aktivity energetických společností v arktické oblasti a musíme se vzdát své ropné závislosti," řekl jeden z horolezců na místě, Američan Sim McKenna. "Havárie BP nám ukázala, že je načase pokročit od ropy dál," dodal.

Společnost Cairn Energy nedávno informovala, že v oblasti u západogrónského pobřeží objevila ložiska zemního plynu. Podle aktivistů Greenpeace je lokalita jednou z deseti nejnebezpečnějších míst pro hlubinné vrty na světě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video