Včely

Včely | foto: Profimedia.cz

Agresivní včely zaútočily na policisty, 70 jich zranily

  • 14
Agresivní včely napadly v Mexiku policisty během výcviku na střelnici. Sedm desítek strážců zákona kvůli poštípání skončilo v nemocnici, deset policistů je ve vážném stavu.

K útoku došlo v pondělí na jihu Mexika, ve státě Chiapas. Včely podle svědků vyprovokovala kulka, která omylem zasáhla jejich roj.

"Snažili jsme se, jak jen jsme mohli, ale bodnutí se prostě nedalo vyhnout," popsal situaci jeden z policistů Miguel Serrano. "Bylo to opravdu příšerné. Nikdy jsem nic takového neviděl, dokonce ani ve filmu," dodal.

Zabijácké nebo také afrikanizované včely jsou hybridem mezi evropskými včelami a jejich agresivními příbuznými dovezenými z Afriky do Brazílie v roce 1956, kdy se včelaři pokoušeli oba druhy zkřížit.

Asi šestadvacet rojů těchto nově vyšlechtěných včel v následujícím roce zdivočelo a od té doby se pohybují po celé Latinské Americe.

Afrikanizované včely jsou nebezpečné a často bezdůvodně útočí na zvířata i lidi. Od roku 1990, kdy do Mexika včely poprvé dorazily, si v této zemi vyžádaly přes stovku obětí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video