Seizmografy naměřily 6,8 stupňů na Richterově stupnici. Ilustrační foto.

Seizmografy naměřily 6,8 stupňů na Richterově stupnici. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Afrikou otřáslo zemětřesení o síle 6,8 stupně

Oblastí kolem jezera Tanganika otřáslo krátce po 14. hodině zemětřesení o síle 6,8 stupně Richtera. Podle agentury Reuters byly z centra keňského Nairobi evakuovány stovky obyvatel. Na východě Konga zemřelo v troskách domů několik dětí i dospělých, další lidé byli zraněni.

Zemětřesení trvalo půl minuty a pocítili ho obyvatelé Ugandy, Burundi, Rwandy, Tanzanie, Konga a Keni, kde zasáhlo až přístavní město Mombasa na břehu Indického oceánu.

Nejhůř postižené je zřejmě konžské město Kalemie, které rovněž leží u jezera Tanganika, asi 55 kilometrů od epicentra. To se podle seizmologů nacházelo v hloubce asi deseti kilometrů jihozápadně od tanzanské Mpandy nedaleko hranice s Kongem.

"Zemětřesení se na chatrných obydlích v Kalemii poměrně dost podepsalo. Místní obyvatelé nám řekli, že někteří lidé v sutinách domů zemřeli a další jsou zranění, konkrétní čísla však ještě nemáme," řekl agentuře mluvčí jedné z kanceláří OSN Michel Bonnardeaux s tím, že mezi oběťmi bylo dost dětí.

Zmatek nastal i v keňské metropoli. "Vyděšení lidé vybíhali z budov, protože netušili, co se děje," popsala první okamžiky po otřesech Tabitha Nyambatiová.

Otřesy půdy byly podle agentury Reuters cítit až v rwandské metropoli Kigali. "Zemětřesení podobné síly může snadno způsobit značné škody, ale v tomto regionu není příliš rozvinutá infrastruktura," prohlásil Andrzej Kijko z jihoafrického geologického ústavu.

V této oblasti jsou zemětřesení relativně vzácná. Poslední velké bylo v regionu zaznamenáno na podzim roku 2000 a jeho síla byla 6,7 stupně.

Před dvěma měsíci zabíjely otřesy půdy na pomezí Pákistánu, Afghánistánu a Indie. Dosud si tam živel vyžádal 73 tisíc mrtvých. - vše o zemětřesení zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video