Diskuze

KOMENTÁŘ: Afghánistán je hřbitovem impérií. Porazit se prostě nedá

Znovu naplňuje svou nechvalnou pověst. Anebo ji brzy naplní, pokud se Spojené státy se svými spojenci nerozhoupají ke konečnému politickému rozhodnutí. Vojenské řešení válka s Tálibánem prostě nemá. Někteří, jako například Francouzi, to již pochopili, u jiných si to jaksi zákonitě vynutí okolnosti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zlatá Horda by nesouhlasila :)

0 0
možnosti
Foto

Nejde o porážení Afghánistánu, ale Talibánu. Ale ten spojenci, včetně našich vojáků, neporazí.

1 0
možnosti

Co to je za titulek a divné žvásty? Kdo chce prorazit Afghánistán??? Nechce náhodou Afghánistán prorazit přivandrovalé bojovníky z celého okolního světa? Afghánců je mezi těmi bojovníky sotva 20%. Tálibán rovněž není afghánský. Afghánci proti němu bojovali deset let sami než přišla pomoc ze západu. V současnosti ho nikdo nechce dobýt, čili mít ho svůj.

1 0
možnosti

J85a15n 42U95l65r20i31c12h

20. 1. 2019 22:25

Jak už tady padlo, Afghánce porazit lze, ale musela by to být takřka genocidní operace. V první fázi by se musela několikrát spálit veškerá sklizeň, pak by následovala likvidace všech budov a prvků energetické infrastruktury a nakonec by přišla komanda, která by vyřešila zbytek.

1 1
možnosti

Podle mne by mohlo existovat přijatelné řešení. Armáda létajících dronů, která postříká defolianty jakékoliv políčko s mákem. Tohle dělat důsledně pár let, tak je po problému. Válka stojí peníze, ani Taliban nemůže válčit s holou (.!.) a bez nábojů a na úvěr obchodnící se smrtí nedávají. V Afganistánu se netěží nic, co by stálo za rozkradení, takže opium a heroin jsou jediné, čím se tam živí.

0 0
možnosti

Problémem nejspíš bude jak rozlišit políčko podporovatele Kábulu od políčka talibánce, Američané měli ve Vietnamu s defolianty rozporuplné zkušenosti, například mutace ve vitnamské populaci. Navíc to makoviní talibán už tvrdě potlačoval.

0 0
možnosti

V Afghánistánu by se dalo "vyhrát" jedině kdyby technologicky mocná armáda (kterou koalice má) oblasti postupně vyčistila, nebrala ohledy na místní obyvatelstvo (protože kdokoliv může být talibánec) a krok za armádou šly okupační jednotky/noví obyvatelé, které prostor obsadí s vidinou zůstat tam natrvalo.

Takže klasická dobyvačná válka o území, které mám čím zaplnit.

Jenže tady je území, kde sice nechceme Taliban, ale zároveň tam nechce ani nikdo jiný zůstat. Takže po odchodu armády se tam v noci vrátí ti, kteří ve dne odešli.

3 0
možnosti

Vojenská angažovanost "západních demokracií " ve válce v Afghánistánu je obdobně absurdní, jako kdyby chtěly "demokracie" potrestat Andamance ze Severního Sentinelu za brutální vraždu amerického misionáře. Je to jejich země, tak je nechme, ať si vzájemné spory, pokud nějaké mají, vyřídí tamější musulmani mezi sebou. Bez ohledu na to, co říká opilec z Hradu, tohle není náš boj. Naším bojem je ochrana naší země proti musulmanům a Afričanům.

0 0
možnosti

A33d72a94m 71W19o29l16f

20. 1. 2019 19:32

Vraťte do Afghanistánu království. Za éry krále nebyla situace ideální, ale byla stabilizovaná a existoval alespoň nějaký řád.

0 0
možnosti

Jakmile se Afghánci zbaví zahraničních okupantů, nějak se časem budou muset dohodnout. A pokud se nedohodnou, tak se třeba vzájemně povraždí. Ale my, Evropané, u toho vraždění asistovat nemusíme. My se hlavně postarejme o to, aby Afghánci a jiní musulmani nevraždili v Evropě.

1 0
možnosti

To že Alexandr Makedonský přešel přes Afgánistán do Indie má být jako dlouhodobý úspěch, jo?

1 0
možnosti

J96o93z94e66f 79P22o47l22á88k

20. 1. 2019 19:07

Neexistuje jediný důvod , proč do muslimsky smýšlejících zemí implementovat DEMOKRACII - a to ještě silou .

6 0
možnosti

Že nelze do zemí jako Afghánistán implementovat demokracii, to vědí všichni od začátku angažovanosti "demokratických států Západu" v této nesmyslné válce, kterou nelze vyhrát. Jediný důvod, proč se v ní pokračuje, je hrabivost žoldáků, kteří si vydělají "odlučným", "dietami" či "rizikovými příplatky" (čtenář promine, nevím, jak to AČR oficiálně nazývá, ale jde o "nadstandard" oproti běžné službě, spočívající v obraně naší země.

0 0
možnosti